USA tränar kurdiska styrkor.

Irak börjar avrätta IS-terrorister från Europa

Publicerad 3 juni 2019 kl 09.06

Utrikes. Irak har börjat döma personer som stridit för Islamiska Staten till döden. Bland dem som döms ingår muslimer som är medborgare i europeiska länder, uppger Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

Sverige står idag värd för ett så kallat expertmöte om att upprätta en IS-tribunal. Man har bjudit in tjänstemän från bland annat Tyskland, Frankrike, Storbritannien och Nederländerna.

Syftet är alltså att diskutera möjligheten att inrätta en tribunal eller "annan rättslig mekanism", som regeringen skriver på sin hemsida, för att lagföra personer som har stridit för terrorgruppen IS på plats i Syrien och Irak.

Men nere i Mellanöstern har Irak redan börjat döma terroristerna, inklusive sådana som rest från Europa, till döden.

Terroristerna "döms till döden i snabb takt", som SR uttrycker det.

Under söndagen dömdes ytterligare två franska medborgare till döden för deras samröre med IS. Det innebär att Irak nu, på kort tid, dömt nio franska medborgare till döden.

Enligt Ekot ska USA i hemlighet ha fört över 1.200 IS-medlemmar till Irak i samband med att terrorsektens sista fäste i Baghouz föll tidigare i år. Däribland fanns 14 franska medborgare som nu kan dömas under irakisk lag, som alltså innefattar dödsstraff.

Human Rights Watch hävdar att Frankrike kände till att IS-terroristerna från Frankrike riskerade dödsstraff när de fördes över till Irak.


SD-topparnas kärlek allt annat än besvarad. Regeringen i Israel vägrar att ens vistas i samma rum som "nynazistiska" svenska partiet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Knark ett problem på flera banker

"De flesta" svenska banker anlitar experter på droghantering.. Används för att sova, komma upp på morgonen, prestera bättre och klara vardagslogistiken.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Därför glorifierar etablissemanget våldet i "orten". Joakim Andersen om Einárs död och den liberala medelklassens små psykopatologier.0 Plus

Vetenskap

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Gåtan löst: Där och då tämjdes de första hästarna. Gamla teorin om indoeuropéerna stämde.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0