Sverigedemokraterna
Jimmie Åkesson (SD).

Jimmie Åkesson: "Inte önskvärt att svenskar är blonda och blåögda"

Publicerad 29 maj 2018 kl 16.20

Inrikes. I SR:s "Söndagsintervjun" tar Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson avstånd från en biologisk syn på det svenska folket. Enligt SD-ledaren kommer Sverige aldrig återgå till att vara Bullerbyn. Inte heller kommer vi i framtiden vara ett land där alla svenskar är blonda och blåögda.

Gilla artikeln på Facebook

Det är när Jimmie Åkesson ska förklara vad det svenska folket är för något som han fjärmar sig från alla typer av biologiska förklaringar.

För att tillhöra den svenska nationen, räcker det med att man anpassar sig till Sverige. Vilken bakgrund man har eller var man är född spelar egentligen ingen roll.

På frågan om det handlar om ett svenskt folk i "etnisk mening", säger han till SR:s Martin Wicklin:

– Nej, det är ju inte det. Vi är för en öppen svenskhet, man kan bli svensk. Jag har aldrig sett folket som biologiskt, utan det handlar om en grupp människor som har en gemensam nationell identitet.

– Vi kommer inte komma tillbaka till Bullerbyn och vi kommer inte komma tillbaka till en situation där alla svenskar är blonda och blåögda. Och det är inte heller önskvärt, det är inte viktigt, fortsätter Åkesson.

Det viktiga för honom är i stället att bygga ett "sammanhållet" och så konfliktfritt samhälle som möjligt. Det ska vara en hög grad av "assimilering", och då blir alla del av svenska folket, menar han.

– Kommer man hit så måste man anpassa sig till majoriteten när det gäller grundläggande normer och värderingar.

Även i SVT:s "Tal till nationen" säger Jimmie Åkesson på tisdagen att Sverige alltid kommer ha invandring, även med hans parti.

– Sverige har alltid haft invandring och Sverige kommer alltid att ha invandring. Även när jag och Sverigedemokraterna får bestämma så kommer vi att ha invandring. Men det måste vara en invandring som är reglerad, som inte är större än vad vårt samhälle klarar av, säger han.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Vetenskap

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt. Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".0 

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0