Maktstriden i SD
Gustav Kasselstrand och William Hahne.

Kasselstrand och Hahne utesluts ur Sverigedemokraterna

Publicerad 27 april 2015 kl 15.15

Politik. Det är nu helt klart att SDU-ledaren Gustav Kasselstrand och SD-ordföranden för Stockholms stad William Hahne utesluts ur Sverigedemokraterna – tillsammans med fem andra.
– Det är fortfarande väldigt oklart varför vi har uteslutits, säger Kasselstrand till Fria Tider.

Dela artikeln

Strax efter klockan tre på eftermiddagen berättade Kasselstrand att han nyligen själv fått beskedet från partistyrelsen om att han uteslutits ur partiet. Utöver Kasselstrand och Hahne utesluts ytterligare fem personer.

– Det är fortfarande väldigt oklart varför vi har uteslutits, säger Kasselstrand till Fria Tider.

– Man sade ju här under flera veckors tid att man skulle presentera "tunga bevis" mot oss på partistyrelsemötet idag för man erkände ju själv för några veckor sedan att man inte hade några bevis, men inga bevis presenterades idag heller, fortsätter han.

Utöver Kasselstrand och Hahne utesluts bland andra Anton Stigermark och Christian Westling. Flera av dem som utesluts har tidigare visat sitt stöd för de två SDU-topparnas framgångsrika kampanjer som ordförandekandidater i ungdomsförbundet och SD Stockholms stad.

Stigermark, som ställde upp som suppleant i Hahnes Stockholmsstyrelse men som enligt uppgift formellt utesluts efter att ha anklagas för att ha "gillat" en "ideologiskt avvikande" statusuppdatering på Facebook år 2011, kommenterar till Fria Tider:

– Ledningen har ansträngt sig att maskera uteslutningsprocessen som ideologisk genom att grötmyndigt upprepa termer som neofascism, identitarism och så vidare. Men det handlar naturligtvis om att bevaka de egna platserna vid köttgrytan. Sleven från köttgrytan är SD-ledningens verkliga ideologi.

Vid en presskonferens under eftermiddagen idag påstod SD:s partisekreterare Richard Jomshof att en av de uteslutna "givit uttryck för bevisligen antisemitiska åsikter" och yttrat sig "positivt om" Adolf Hitler. Han påstod också att William Hahne varit inblandad i en "skandal på Island". Jomshof ville däremot inte gå in på exakt vad som sagts eller vad det är för skandal Hahne beskylls för att ha varit inblandad i.

Flera lämnade självmant
Det så kallade medlemsutskottet hade föreslagit att åtta personer skulle uteslutas – och ledningen har alltså valt att inte utesluta en av dem. Ytterligare sex eller sju personer som utreddes av medlemsutskottet har själva valt att lämna partiet.

Enligt Jomshof röstade en "förkrossande majoritet" av partistyrelsen för uteslutningen – endast en ledamot motsatte sig åtgärden, och då endast mot William Hahne.

Partistyrelsen har genom vaga antydningar anklagat de uteslutna personerna för att ha haft samröre med "neofascistiska" krafter. Men enligt kritiker handlar det hela egentligen om att Mattias Karlsson helt enkelt försöker göra sig av med alla som på något sätt hotar hans nuvarande maktposition.

Bojerud: Karlsson skyddar "svartsjukt" sin maktroll

"En skamfläck"
I en debattartikel som publicerades i DN i helgen kallade en lång rad företrädare för SDU och SD:s Stockholmsavdelning Karlssons utrensningar för "en skamfläck i Sverigedemokraternas historia".

"SD:s partiledning är inte intresserad av att samtala i lugn och ro med oss. I stället smutskastas, dehumaniseras och karaktärsmördas medialt våra ordföranden Gustav Kasselstrand och William Hahne", skrev företrädarna.

Hoppar även av SDU
Kasselstrand säger dessutom att han och Hahne kommer att hoppa av som ledare för ungdomsförbundet vid SDU-kongressen i höst och ställer då inte upp till omval som ordförande respektive vice ordförande.

– Det har ingenting med de här uteslutningarna att göra utan det beslutet fattade jag och William redan i vintras att vi gör det här verksamhetsåret, men sedan ställer vi inte upp för omval. Tanken var att vi skulle meddela det här senare under verksamhetsåret, men med tanke på dagens omständigheter så gjorde vi det redan idag.

Dagens utrensningar kan komma att omprövas av medlemmarna i ett senare skede. Oskar Lindblom, som är ordförande för SD i Skaraborg, skriver i en debattartikel att han kommer att lämna in en motion om att uteslutningarna av SDU-topparna ska upphävas till partiets landsdagar i höst.

Fria Tider har sökt Mattias Karlssons presstalesman Henrik Vinge för en kommentar.


Nyheter från förstasidan

Kikhosta ökar i Sverige

FHM:s larm. Följer trend i Europa, där dödsfall bland spädbarn rapporterats.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0