Sverigedemokraterna

Åkesson: Alliansens politik är "schizofren"

Publicerad 22 augusti 2017 kl 17.05

Inrikes. Sverigedemokraterna kommer att stödja en misstroendeförklaring mot försvarsminister Peter Hultqvist. Det säger SD-ledaren Jimmie Åkesson i en intervju med Di. Samtidigt attackerar han Alliansens tafatta oppositionspolitik, som han menar är i det närmaste "schizofren".

Gilla artikeln på Facebook

Förra veckan hotade Alliansen fälla ytterligare tre ministrar utöver försvarsminister Peter Hultqvist (S).

Detta beroende på regeringens planerade skattehöjningar, inte minst den kontroversiella flygskatten, som kan få allvarliga konsekvenser för svensk ekonomi och hota tiotusentals jobb.

Men trots att det är finansminister Magdalena Andersson som bär det yttersta ansvaret för landets finanspolitik har Centerpartiet vägrat rikta misstroendeförklaring mot henne. Hade ett så tungt statsråd som finansministern fällts hade kanske hela regeringen tvingats avgå.

I stället har Alliansen hotat fälla biträdande finansminister Per Bolund (MP), näringsminister Mikael Damberg (S) och infrastrukturminister Tomas Eneroth (S), som alla har kopplingar till skatterna.

Detta tycker Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är "lite schizofrent", säger han till Dagens Industri.

– Det är inte den bästa oppositionspolitiken. Vi har vid åtskilliga tillfällen agerat för att försöka fälla hela regeringen och försöka få till ett maktskifte, det är ju oppositionens roll, säger han till tidningen.

Åkesson tycker det är obegripligt att en så kallad opposition medvetet väljer att ge sig på ministrar betydligt lägre ner i hierarkin. Det är ju inte logiskt och skyddar i praktiken den sittande regeringen. Han tror att väljarna i slutändan kommer uppfatta Alliansens beteende som början på ett allmänt kaos och en falsk oppositionspolitik.

Enligt SD-ledaren är Kristdemokraterna och Moderaterna något tuffare medan det är Centerledaren Annie Lööf som hela tiden "räddar" Stefan Löfven kvar vid makten. Det ska hon ha gjort under hela mandatperioden, menar han.

Jimmie Åkesson påpekar dock att Sverigedemokraterna kommer att stödja även dessa misstroendeförklaringar, om det går att få majoritet. Han säger också att han hoppas statsminister Stefan Löfven till slut ska ge upp och bara avgå som landets ledare.


Nyheter från förstasidan

Israels förre ledare fotad hos Epstein – med unga kvinnor

Kamouflerad Ehud Barak togs på bar gärning utanför lyxhuset. Har också tagit emot tiotals miljoner i investeringar från pedofilbankiren.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Jan Tullberg om att försörja välfärdskungar eller nomenklatura.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Anorexia kopplas till gener. Sjukdomen inte bara psykiatrisk, enligt storstudie.0 

Spektakulära fyndet: 210.000 år gammal mänsklig skalle i grekisk grotta. Människan kan ha funnits i Europa 150.000 år tidigare än man trott.0 

Kultur

James Bond ersätts av kvinnlig afrikan i nästa film. Hon spelar "agent 007" i kommande Bondfilmen.0 

Världens dyraste gitarr såld. Fender-gitarr gick för 37 miljoner kronor.0