Regeringsbildningen

Åkesson: Min uppgift är att minimera liberalers inflytande

Publicerad 29 oktober 2018 kl 13.27

Inrikes. Talmannen borde ge Jimmie Åkesson sonderingsuppdrag att bilda regering. Det menar åtminstone SD-ledaren själv. Det skulle nämligen kunna "röra om i grytan", sade han under måndagens pressträff.

Gilla artikeln på Facebook

Även Jimmie Åkesson sade på måndagen att det politiska läget är helt oförändrat, och att nyval väntar om ingenting händer.

Därför skulle talmannen kunna ge honom sonderingsuppdraget.

– Inte för att jag tror jag skulle kunna bilda regering, men nu behöver vi röra om i grytan. Det hade kunnat sänka tröskeln för vissa partiledare att prata med mig, sade han.

– Man kanske inte kan tvinga någon att prata med mig, men det vore ju märkligt om en sonderingsperson som kontaktar en annan partiledare får ett nej. Det skulle vara ett alternativ till omröstning i riksdagen. Men jag kan inte bedöma talmannens reaktion på denna idé. 

Jimmie Åkesson påpekade också att han vill se mer "konkret politik" från Moderaterna som överensstämmer med Sverigedemokraternas för att SD ska rösta på en moderatledd regering.

– Men Ulf Kristersson vill ju inte prata med mig, så han kanske kan skicka ett anonymt PM eller nåt, sade Åkesson.

SD-ledaren var noga med att han inte vill släppa fram någon statsminister för lättvindigt, eftersom det är så svårt att avsätta en statsminister i Sverige.

– Jag vill ha garantier för att det verkligen blir bra. Mitt uppdrag är att minimera liberalers och socialisters inflytande, och maximera konservativa krafter.

– Men detta är en lekstuga. Varför är ingen beredd att låsa upp läget? De låtsas som att vi inte existerar, och jag köper inte det längre.


Satte skräck i muhammedanerna. Arabisk historiker: "Ingen vågade möta dem i strid"0 Plus

Liberala floskeln "Vi är alla afrikaner" utmanas av spektakulärt fynd. Människoliknande varelser i Europa vid en tid då våra påstådda förfäder i Afrika såg ut som apor, enligt ny studie.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0