Sverigedemokraterna
Arkivbild.

Åkesson omvald som partiledare för SD – kallade M för "samma snefotade gäng"

Publicerad 25 november 2017 kl 11.41

Inrikes. Jimmie Åkesson, 38, valdes på lördagen om som partiledare för Sverigedemokraterna för två år framåt på partiets landsdagar i Norrköping. I sitt tacktal liknade Åkesson Moderaterna vid ett knackigt fotbollslag som bytt tränare men som egentligen inte blivit bättre.

Gilla artikeln på Facebook

Jimmie Åkesson fortsätter vara Sverigedemokraternas partiledare. 

Han valdes om på partiets landsdagar i Norrköping och kommer nu sitta kvar på partiledarposten i minst två år till.

– Ni anar inte hur det känns. Jag har varit engagerad i det här under hela mitt vuxna liv, och det känns helt fantastiskt att ännu en gång få ynnesten att leda Sveriges bästa – världens bästa – parti i en valrörelse, sade SD-ledaren på mötet och fortsatte:

– Vi har gått från att vara en liten utskälld ”gruppering” på den så kallade ”yttersta högerkanten" till att vara ett stort politiskt parti – en verklig folkrörelse – som hela det vänsterliberala etablissemanget måste förhålla sig till.

– Jag sa det redan vid Landsdagarna i Lund för två år sedan: Vi håller på att vinna!, påpekade Jimmie Åkesson.

Han förklarade sig också vara skeptisk till slutsatsen att SD nu med säkerhet backar bland väljarna.

– Vår höst har inte varit den bästa. Samtidigt behöver man inte vara raketforskare för att förstå vilken roll externa faktorer har spelat för våra opinionssiffror de senaste månaderna, sade han.

– Men Moderaterna har fallit som en sten under större delen av året. De föll så djupt att de till och med tvingades byta partiledare – bara ett år före nästa val. Och därefter har de återhämtat sig. Jag tror inte att någon är särskilt förvånad över det. Det är lite som när ett fotbollslag byter tränare efter en knackig säsongsinledning, och sen vinner de nästa match. Det är inget som egentligen förvånar.

– Men det betyder ju inte att laget egentligen har blivit bättre. Det är fortfarande samma halta och lytta, snefotade, otränade gäng som ställer upp på plan men som har fått en energikick till följd av en ytlig förändring, fortsatte Åkesson.

– I det långa loppet, över en hel säsong, gör det ingen större skillnad. Det krävs djupare förändring för det. Och så är det inom politiken också. I det långa loppet, fram till valet, är det politikens innehåll, sakpolitiken, visionerna – som är avgörande. Därför skulle åtminstone jag bli förvånad om Moderaternas uppgång håller i sig hela vägen fram till valet. Det finns inga fundment, inget substantiellt bakom Moderaternas återhämtning. Det handlar om ihålig retorik, med syftet att till varje pris ta tillbaka väljare från både oss och Centerpartiet.

Jimmie Åkesson undrade också varför Moderaternas nye partiledare inte vågar möta honom i debatt.

– Ulf Kristersson, vad är du så rädd för? Nu har vi vid inte mindre än två tillfällen den senaste månaden beretts möjlighet att mötas och diskutera viktiga frågor om invandring och trygghet i direktsänd, nationell tv, men du har tackat nej. Du har konsekvent tackat nej. Varför har du tackat nej? Vad är det du har att dölja?, sade Åkesson.

– Sverigevänner, partivänner, jag försöker en gång till: Ulf Kristersson, jag blir inte klok på vad det är du och Moderaterna vill.


Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

ECB flaggar för åtgärder mot bitcoin

"Kryphål kommer de att användas".. Samtidigt stiger kryptovalutan bitcoin kraftigt.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0