Ai-Weiwei-Ett-finger-åt-regeringspalatsen

Kinesisk satirkonstnär får sin ateljé riven

Publicerad 12 januari 2012 kl 22.21

Politik.I förrgår rev myndigheterna i Shanghai en studio som byggts av den oppositionelle konstnären Ai Wewei. Enligt myndigheterna var detta nödvändigt eftersom byggnaden underkänts av byggnadsinspektionen.

Gilla artikeln på Facebook

Den regimkritiske konstnären inbjöds en gång av Shanghais kommun att bygga studion, eftersom man därigenom ville attrahera prominenta artister till staden. Men två år och otaliga möten senare har det inte gått att komma överens om detaljerna. Studion är nu återigen är en hög av plankor. Konstnären själv misstänker att han är motarbetad av myndigheterna.

Enligt The New Collectors Book är detta den senaste akten i Ai Weiweis eskalerande konflikt med statstjänstemän om kommunistpartiets auktoritära styre - en konflikt som Ai Weiwei betraktar som konst i sig."

"I Kina tycker folk att man är farlig om man är originell," förklarar Ai Wewei i brittiska Economist. Tidningen fyller i med att "Individualism och kreativitet är inte uppskattat i en kultur som prisar imitationens konst och underkastelsens politik".

I en intervju i samband med en utställning i Portland, Oregon, USA gav Ai Weiwei ytterligare besked:

Portland Art: Om Du vore gud, vad skulle Du göra annorlunda?

Ai Weiwei: Jag är inte gud och jag har inget val.

Portland Art: Kaosteorin utgår från att den mest stabila situationen är en där allt hela tiden ändras. Har detta någon likhet med Ditt arbete inom arkitektur, politik och konst?

Ai Weiwei: Jag agerar på ett sätt som är mer eller mindre förprogrammerat av en osäker kraft.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare