Klimataktivister stoppade Sas-plan

Publicerad 30 juni 2020 kl 07.52

Inrikes. Klimataktivister från "Extinction Rebellion" stoppade ett Sas-flyg mellan Ängelholm och Arlanda flygplats i Stockholm igår kväll.

Gilla artikeln på Facebook

Polisen skriver på sin hemsida att ett tiotal aktivister dök upp på Ängelholms flygplats under måndagskvällen för att genomföra en aktion. Fem av dem tog sig ut på start- och landningsbanan där en av dem limmade fast sig vid flygplanet som skulle avgå till Stockholm. De övriga stannade kvar inne i terminalbyggnaden.

Extinction Rebellion, en vänsterextrem klimatgruppering, skriver på Twitter att det var de som genomförde aktionen. De har även publicerat en bild på den klimataktivist som limmade fast sig vid flygplanet.

"SAS flyg blockerad av rebeller – Inga krispaket för smutsiga industrier!", skriver grupperingen och tillägger: "Aktivister blockerar fysiskt ett inrikesflyg och kräver att inga skattebetalares pengar ska gå åt att rädda flygindustrin."

Enligt polisen hade de fem aktivister som tagit sig ut på start- och landningsbanan löst flygbiljett och befann sig alltså inte på platsen olovligen. Att försöka hindra planet från att lyfta är emellertid en olaglig handling. Dessutom gjorde aktivisterna i terminalbyggnaden sig skyldiga till skadegörelse.

Kvart i nio hade polisen identifierat och avlägsnat alla klimataktivister från platsen. De är nu misstänkta för brott mot luftfartsförordningen samt för skadegörelse. Sas-flyget till Stockholm blev försenat, men lyfte klockan 20:48 och landade i Stockholm drygt en och en halv timme senare än planerat.


Klimatet

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

"Vad är det här?" Mystiska ljusfenomen och märkliga ljud.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ser inget problem med medlemskapet i "Vi stöttar Anders Tegnell".0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0