Kommun får JO-kritik efter anmälan från AFS

Publicerad 26 oktober 2020 kl 23.15

Inrikes. En ledamot i valnämnden i Örnsköldsvik förordnade hela sin familj som röstmottagare. Nu kritiseras valnämnden av Justitieombudsmannen, JO, rapporter Dagens Juridik.

Gilla artikeln på Facebook

Det var efter riksdagsvalet 2018 som Alternativ för Sverige JO-anmälde valnämnden och dess sekreterare i Örnsköldsviks kommun för missförhållanden före och under valet.

JO valde att utreda delar av anmälan och har nu gett Alternativ för Sverige rätt på samtliga tre punkter som har utretts. I två av fallen riktar JO allvarlig kritik mot kommunen.

Valnämndens sekreterare har underlåtit att svara på e-post och inte lämnat ut begärda handlingar, med resultatet att Alternativ för Sverige inte erhöll den information om valets genomförande som ett parti har rätt till.

Vidare har valnämndens sekreterare fattat beslut i frågor han saknat delegationsrätt i. En ledamot i valnämnden var enligt JO jävig när han föreslog sin hustru och två vuxna barn till röstmottagare, för att sedan delta i beslutet att utse dem.

– Det är glädjande att JO har gått Alternativ för Sverige tillmötes på samtliga tre punkter som utreddes och i sitt yttrande riktar kritik mot Örnsköldsviks dåvarande valnämnd och dess sekreterare. Mindre glädjande är att endast tre av sju punkter togs upp till utredning. Övriga fyra punkter är om möjligt än mer besvärande än de tre som utreddes. Direkt dåligt är att det tagit JO hela två år att utreda detta, säger Sven Valerio, kretsansvarig för Alternativ för Sverige i Västernorrland, i ett pressmeddelande.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Mer från Inrikes

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur