Grundvattnet i Haninge kommun riskerar förorenas av romer som slagit upp ett illegallt läger i ett vattenskyddsområde, meddelar Haninge kommun. CC-BY-SA-3.0/Holger Ellgaard

Kommun: Romer fara för grundvattnet

Publicerad 15 mars 2014 kl 16.14

Inrikes.Haninge kommun har vidtagit åtgärder för att säkerställa att grundvattnet inte förorenas av en grupp romer som nyligen slagit upp ett illegalt läger i närheten av Jordbro.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan avhystes en grupp romer från en lägerplats i Sollentuna. Avhysningen var åtminstone den åttonde i raden för romerna, som tidigare har bott i illegala tältläger och kåkstäder i Högdalen och Huddinge.

Efter att den senaste avhysningen verkställdes i torsdags har romerna nu dykt upp i Hanveden, strax utanför Jordbro i Haninge kommun.

Lägret har slagits upp i ett vattenskyddsområde, varför kommunen nu låter meddela att man kommer att vidta särskilda åtgärder för att skydda grundvattnet från föroreningar.

”Eftersom det finns en ökad risk för förorening av grundvattnet har kommunens förvaltningar förstärkt ordinarie verksamheter och utökat tillsynen vid vattenverket för att skydda vattentäkten”, skriver kommunen på sin hemsida.

Något tillstånd att bo på platsen har inte romerna. Kommunen har med hjälp av inhyrda tolkar och särskilt upptryckt informationsmaterial underrättat romerna om att de inte kan stanna kvar.

Kommunen försäkrar allmänheten om att kranvattnet fortfarande går att dricka, eftersom det kommer från en annan vattentäkt än den där romerna bosatt sig.

”Haninges kommunala dricksvatten har inget samband med reservvattentäkten i Hanveden. Det går alldeles utmärkt att dricka det kommunala dricksvattnet eftersom det kommer från Norborgs och Pålamalms vattenverk”, avslutas pressmeddelandet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

DN:s "avslöjande": Folk får välja läkare

Nytt rasistscoop från morgontidningen. Under-cover journalisten bad att få "svensk-svenska" läkare och tandläkare – lyckades.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0