Konstnärer hoppar av utställning till stöd för Lars Vilks

Publicerad 22 augusti 2012 kl 18.50

Inrikes.Lars Vilks stora konstprojekt som började med Rondellhunden går vidare, idag med tunga avhopp från en konstutställning i Östersund. Tidigare hade utställningsledaren krävt en avbön av Vilks som villkor för att få medverka, något som konstnären omöjligen kunde gå med på.

Gilla artikeln på Facebook

Konstnärerna Ola Åstrand och Marianne Lindberg De Geer hoppar av utställningen ”Udda och jämt” på Jamtli i Östersund. Tidigare i veckan portade arrangörerna Lars Vilks från att medverka med hänvisning till ett kommande tal som han ska hålla på ett möte med den anti-islamistiska organisationen SION i New York.

”Han har haft en vecka på sig att ta tillbaka sina uttalanden utan att göra det, och då är han inte välkommen här” sa Jamtlichefen Henrik Zipsane då till SVT Mittnytt.

Marianne Lindberg de Geer kallar i ett inlägg på Expressen kultur idag arrangörernas beslut för “udda” och uppmanar sina kollegor att hoppa av i solidaritet med Vilks och för det fria ordet.

“Allting måste kunna undersökas i ett land, som vill kalla sig en demokrati. Och religion är ett område som makten sedan urminnes tider lierat sig med när det passat och vise versa. Sådana relationer bör och måste oavbrutet genomlysas, undersökas och resultaten offentliggöras av såväl konstnärer som forskare och journalister,” skriver hon bland annat.

Avhoppen kommer efter att Lars Vilks själv, i ett inlägg på sin blogg uppmanat de övriga medverkande att ta ställning till vem man vill solidarisera sig med: en på alla sätt obekväm kollega eller de som menar att man inte ska ha rätt att “göra konst av SION”, som han uttrycker det.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Asylkaoset

Fria Tider avslöjar. Statliga mediejätten mörkade om varför muslimska familjen skickas hem.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Han byggde en bit Europa – i Guatemala. Leon Kriers nya stad ser allt annat än ny ut.0 

Mer från Inrikes

Regeringen sätter ned foten mot vaccinkrav för evenemang

Kommer inte att införas.. Inga bindande restriktioner för ovaccinerade är på gång, meddelar regeringen.0 

Sverige slopar straffrabatt vid grova brott

Lagförslag om hårdare straff.. Regeringen: 18-åringar ska kunna få livstids fängelse.0 

Vetenskap

Gott om kritiska metaller i nordiskt urberg. EU oroas över tillgången på sällsynta råvarorna.0 

Mediers roll viktig för att sprida propaganda om klimatförändringar. "Får konsekvenser i det bredare sammanhanget".0 

Kultur

Peg Parneviks vaccin-upplevelse: "Trodde jag skulle dö". Sångerskans ansikte svullnade upp.0 

Här är Abbas första nya låtar. Första nysläppet på 40 år.0