Korrupt S-pamp död i corona

Publicerad 25 januari 2021 kl 18.13

Ekonomi. Den S-märkte fackpampen och slottsherren Sigvard Marjasin, mest känd för sin roll som fifflande landshövding i Örebro län, har dött i sviterna av covid-19. Det rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Marjasin inledde sin politiska karriär som ombudsman i S-märkta Kommunalarbetareförbundet i början av 1960-talet. 1977 blev han Kommunals ordförande.

Dessförinnan hade han deltagit som frivillig för Israel i 1948 års arab-israeliska krig och var livet igenom en hängiven anhängare av den judiska staten. Så sent som 2012 pensionerades han från styrelsen för Socialdemokratiska Israelvänner.

Sigvard Marjasin uppmärksammades tidigt som en ovanligt frisinnad anhängare av globalism och internationell finans när han som styrelseledamot i den annars så sossiga PKBanken, som ägdes av svenska staten, i princip var ensam om att välkomna den internationelle finansmannen Erik Penser som ny ägare i banken 1987. Affären ledde till många år av kontroverser och kritiserades hårt av andra socialdemokrater.

För en bredare allmänhet blev Marjasin känd 1996 när det framkom att han under sin tid som landshövding hade klippt av kvitton så man inte kunde se vad han köpt, och därefter fått ersättning för dem av skattebetalarna.

Sigvard Marjasins redovisning på Örebro slott fick Riksrevisionsverket att inleda en granskning och så småningom åtalades han för trolöshet mot huvudman, bedrägeri och undertryckande av urkund. Han friades dock till sist på alla punkter.

Marjasin ledde samtidigt en kommission som skulle granska polisarbetet kring mordet på Olof Palme, en post han dock tvingades lämna i förtid.

Sigvard Marjasin blev 91 år.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Mer från Ekonomi

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur