Korrupt S-pamp död i corona

Publicerad 25 januari 2021 kl 18.13

Ekonomi. Den S-märkte fackpampen och slottsherren Sigvard Marjasin, mest känd för sin roll som fifflande landshövding i Örebro län, har dött i sviterna av covid-19. Det rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Marjasin inledde sin politiska karriär som ombudsman i S-märkta Kommunalarbetareförbundet i början av 1960-talet. 1977 blev han Kommunals ordförande.

Dessförinnan hade han deltagit som frivillig för Israel i 1948 års arab-israeliska krig och var livet igenom en hängiven anhängare av den judiska staten. Så sent som 2012 pensionerades han från styrelsen för Socialdemokratiska Israelvänner.

Sigvard Marjasin uppmärksammades tidigt som en ovanligt frisinnad anhängare av globalism och internationell finans när han som styrelseledamot i den annars så sossiga PKBanken, som ägdes av svenska staten, i princip var ensam om att välkomna den internationelle finansmannen Erik Penser som ny ägare i banken 1987. Affären ledde till många år av kontroverser och kritiserades hårt av andra socialdemokrater.

För en bredare allmänhet blev Marjasin känd 1996 när det framkom att han under sin tid som landshövding hade klippt av kvitton så man inte kunde se vad han köpt, och därefter fått ersättning för dem av skattebetalarna.

Sigvard Marjasins redovisning på Örebro slott fick Riksrevisionsverket att inleda en granskning och så småningom åtalades han för trolöshet mot huvudman, bedrägeri och undertryckande av urkund. Han friades dock till sist på alla punkter.

Marjasin ledde samtidigt en kommission som skulle granska polisarbetet kring mordet på Olof Palme, en post han dock tvingades lämna i förtid.

Sigvard Marjasin blev 91 år.


Åtalet mot AFA

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Mer från Ekonomi

"Kosten explodieren". Energipriser och matkostnader leder utvecklingen när tillvaron i Tyskland blir allt dyrare.0 

Fattiga spelar medelklass för att få bolån

Liga hjälper dem – med Mona Sahlin-metoden.. Skriver ut falska inkomstintyg för att hjälpa fattiga hoppa på bolånerallyt.0 

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0