Korrupt S-pamp död i corona

Publicerad 25 januari 2021 kl 18.13

Ekonomi. Den S-märkte fackpampen och slottsherren Sigvard Marjasin, mest känd för sin roll som fifflande landshövding i Örebro län, har dött i sviterna av covid-19. Det rapporterar flera medier.

Gilla artikeln på Facebook

Marjasin inledde sin politiska karriär som ombudsman i S-märkta Kommunalarbetareförbundet i början av 1960-talet. 1977 blev han Kommunals ordförande.

Dessförinnan hade han deltagit som frivillig för Israel i 1948 års arab-israeliska krig och var livet igenom en hängiven anhängare av den judiska staten. Så sent som 2012 pensionerades han från styrelsen för Socialdemokratiska Israelvänner.

Sigvard Marjasin uppmärksammades tidigt som en ovanligt frisinnad anhängare av globalism och internationell finans när han som styrelseledamot i den annars så sossiga PKBanken, som ägdes av svenska staten, i princip var ensam om att välkomna den internationelle finansmannen Erik Penser som ny ägare i banken 1987. Affären ledde till många år av kontroverser och kritiserades hårt av andra socialdemokrater.

För en bredare allmänhet blev Marjasin känd 1996 när det framkom att han under sin tid som landshövding hade klippt av kvitton så man inte kunde se vad han köpt, och därefter fått ersättning för dem av skattebetalarna.

Sigvard Marjasins redovisning på Örebro slott fick Riksrevisionsverket att inleda en granskning och så småningom åtalades han för trolöshet mot huvudman, bedrägeri och undertryckande av urkund. Han friades dock till sist på alla punkter.

Marjasin ledde samtidigt en kommission som skulle granska polisarbetet kring mordet på Olof Palme, en post han dock tvingades lämna i förtid.

Sigvard Marjasin blev 91 år.


Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Installerade övervakningskamera. Den skräckinjagande "mannen med ljuset" visade sig vara verklig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

Mer från Ekonomi

Konkurserna fortsätter att minska kraftigt

Hålla stängt lönsamt när stödpaketen rullar in.. I Stockholm minskar konkurserna med 15,6 procent sedan samma månad förra året.0 

Begagnatpriserna på bilar skenar

Upp 13,5 procent.. Den mest sålda bilen på Blocket under februari var Volkswagen Golf. 0 

Rena magin? Bostadspriserna fortsätter stiga – på bred front

Svenska boprisfesten tycks trotsa ekonomins lagar.. "När man inte tror att priserna kan stiga mer så gör de det ändå."0 

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Vetenskap

Forskare: Usel idé att plugga med musik i lurarna. Ny studie punkterar vanlig uppfattning.0 

Feminiseringen av högskolan tros förklara minskad produktivitet. Fokus på "mjuka värden" och vänsteraktivism ger nedslående resultat.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0