Kraftig ökning av nya jobb i USA

Publicerad 5 juni 2020 kl 15.09

Ekonomi. Coronarallyt i världsekonomin fortsätter idag efter att USA meddelat att 2,5 miljoner jobb har skapats i stimulanspaketens spår. Stockholmsbörsen rusade efter beskedet med drygt en procent och har nu bara en dryg procentenhet kvar till att ligga plus för hela året.

Gilla artikeln på Facebook

USA:s arbetsmarknadssiffror visar att 2,5 miljoner nya jobb skapats i maj – tvärtemot förväntningarna som var att 7,75 miljoner arbetstillfällen skulle försvinna istället.

Att siffran överträffade förväntningarna med nästan 10 miljoner arbetstillfällen är ett högt betyg för makthavarnas strategi, som varit att trycka pengar och ge dem till företag och – såvitt gäller USA – även direkt till hushållen.

De europeiska börserna steg kraftigt efter beskedet och Stockholmsbörsen tog ett rejält skutt med 1,25 procent.

Börsen är därmed mycket nära att visa plusresultat för helåret 2020, med en nedgång på bara 1,7 procent sedan årsskiftet. Dagens uppgång är den 12:e uppgångsdagen de senaste 14 dagarna

Betydligt sämre har det gått för guldet, som räknat i euro sjunkit med 12,5 procent under samma två veckor. Ädelmetallen steg kraftigt under finanskrisen 2008, när investerarna var oroliga för att inflationen skulle ta fart av centralbankernas omfattande stödpaket.

Under coronakrisen tyder emellertid allt på att förtroendet för papperspengar och företagsbidrag från centralbankerna är betydligt större idag, och att få räknar med att västerländska valutor ska förlora betydande värde till följd av ökningen av penningmängden.

Förtroendet är än så länge stabilt trots att centralbankerna under coronakrisen har tryckt nya pengar för att låna ut dem direkt till storföretagen till mycket låg ränta, trots att lånen (så kallade företagscertifikat) inte är säkra tillgångar och ger för låg ränta för att attrahera investerare på marknadsmässiga villkor.

Storföretagen har på detta påhittiga sätt kunnat finansiera nyanställningar, vinstutdelningar och vissa investeringar med vad som i praktiken är bidrag skapade ur intet, istället för att behöva utnyttja regeringens stödpaket, som belastar statsbudgeten och ökar statsskulden.


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Danmark: Nu drar vi in uppehållstillstånden för syrierna – "De ska självklart åka hem"

Kriget är slut – nu ska de hem. Danska S-regeringen beordrar sitt migrationsverk att ompröva redan fattade asylbeslut.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0