Terrorattacken i Boston
Den andra explosionen inträffade ca 100 meter från mållinjen vid Bostons maraton. Röken i den bortre delen av bilden kommer från den första explosionen som skedde precis vid mållinjen. © Dan Lampariello/Twitter. Används med tillstånd.

Flera döda vid bombdåd i Boston

Publicerad 15 april 2013 kl 23.27

Utrikes.Två kraftiga explosioner inträffade vid 21-tiden på måndagskvällen svensk tid vid maratonloppet i Boston, Massachusetts. Två har bekräftats döda och ett 50-tal skadade i explosionerna, varav flera med kritiska skador.

Gilla artikeln på Facebook

Ytterligare två sprängladdningar hade apterats i närheten av maratonloppet men de hittades och desarmerades innan de hann detonera, skriver Boston Globe på nätet.

"Jag såg människor med ben som sprängts bort. Fasansfullt. Löpare som sprang fram mötte en fruktansvärd scen", skriver ögonvittnet Dave Weigel på Twitter.

Enligt New York Post, som i sin tur hänvisar till myndighetskällor, har så mycket som tolv personer omkommit i explosionerna. Siffrorna över antal döda och skadade var under kvällen fortfarande mycket osäkra. USA Today och Boston Globe uppgav två döda och ett 20-tal skadade.

Runt 22.30 svensk tid uppgavs att en saudiarabisk man var gripen misstänkt för inblandning i dådet. Den misstänkte påstods ha skador och vårdades på sjukhus under övervakning av polisen. Den uppgiften dementerades senare av polisen i samband med en presskonferens vid midnatt svensk tid.

Den första explosionen ska ha inträffat i en hotellobby i ett hus beläget precis intill mållinjen. Boston Globe har släppt en videoupptagning som visar den första explosionen:

En tredje explosion inträffade under kvällen på John F Kennedy-biblioteket i centrala Boston. Detaljerna om denna händelse är fortfarande oklara och det är okänt om explosionen har något med bomberna vid maratonloppet att göra, skriver New York Post.

Mobilnätet i centrala Boston stängdes av efter explosionerna för att förhindra fjärrutlösning av ytterligare sprängladdningar. Polisen söker just nu efter misstänkta föremål i hela området.

Tio minuter över midnatt, svensk tid, höll USA:s president Barack Obama ett kort direktsänt tal till nationen. I sitt tal uppmanade han amerikanerna att inte dra förhastade slutsatser och att man skulle utreda vem som låg bakom bomberna och varför. Obama svarade inte på några frågor från journalister efter sitt tal utan lämnade pressrummet direkt.


Här kampanjar hon mot "vita män" och "rasism". Men när fästmannen Hasan nekades PUT mördade han sin flickvän i protest.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronakommission-ledamot medlem i grupp som dyrkar Anders Tegnell

"Jag gillade den Facebookgruppen tidigt" Ser inget problem med medlemskapet i "Vi stöttar Anders Tegnell".0 

Ekonominyheter

Rekordmånga svenska dollarmiljonärer

Sverige går emot internationella trenden.. Börs- och bostadsspekulation gör fler svenskar stenrika.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.