Krav på politiskt korrekt historieskrivning om Raul Wallenberg

Publicerad 16 augusti 2012 kl 20.20

Politik.Forskaren Bengt Jangfeldt har funnit att Raul Wallenberg smugglade stora mängder judiskt guld när han greps av Röda armén. Enligt hans nyutkomna bok skulle guldet ha fött misstro inom UD, vilket kan ha beseglat Raoul Wallenbergs öde. Men nu möter denna frispråkiga historieskrivning kritik från politiskt korrekta.

Gilla artikeln på Facebook

"Spekulationer om Wallenberg utnyttjas av högerextremister" skriver den politiskt korrekte debattören Georg Sessler på Newsmill där han beklagar sig över att smugglarhistorien om Raul Wallenberg nu har sett dagens ljus.

"Jangfeldts spekulationer har gett upphov till en mängd negativa diskussioner i högerextrema och antisemitiska kretsar i Ungern och öppnat vägen för en omvärdering av Raoul Wallenbergs och den svenska legationens humanitära insats", klagar han vidare på den socialliberala debattsajten.

En ungersk bloggare skriver:

”Invig ytterligare några nya statyer av sluskar, därefter kan vi avslöja dem och detta är vi så vana vid! I går nådde nyheten oss… äntligen sa man sanningen. Wallenberg sålde ut judarna för guld och juveler och det var därför som svenskarna inte brydde sig om att befria honom från rysk fångenskap.”

Bengt Jangfeldt är en berömd forskare och docent i slaviska språk. Han har vunnit Augustpriset och varit verksam som översättare och litteraturvetare. Våren 2010 fick han regeringens uppdrag att skriva en bok inför Wallenbergs hundraårsjubileum.

Men nu anklagar Jangfeldt alltså Raoul Wallenberg "indirekt för att vara en simpel tjuv", skriver en upprörd Georg Sessler på Newsmill och fortsätter:

"Jag är inte säker på att uppdraget har fått avsedd publicistisk effekt – eller har det? Om avsikten vore att misskreditera Raoul Wallenbergs minne så har han lyckats över förväntan, men det var knappast Jangfeldts syfte."


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Människans natur

Svenskar tål bara 4 procent invandrare, visar ny forskning. Sen flyttar de från bostadsområdet, enligt en avhandling från Linnéuniversitetet.0 Plus

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Hormon styr om pappor bryr sig om sina barn. Svenska forskare fick råtthannar att börja ta hand om ungarna.0 

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0