Medborgargardist frias för mord i USA

Fallet Zimmerman

Publicerad 14 juli 2013 kl 13.07

Utrikes.Efter långa överläggningar i en domstol i Florida meddelade juryn sitt beslut tidigt på söndagsmorgonen svensk tid. Den 29-årige medborgargardisten George Zimmerman frias helt i mordrättegången om den 17-årige afroamerikanen Trayvon Martins död. Kort efter domen inleddes demonstrationer och kravaller på flera håll i USA.

Gilla artikeln på Facebook

Det var den 26 februari förra året som Trayvon Martin sköts till döds i ett bostadsområde i Florida, efter att ha upptäckts av det lokala medborgargardets kapten George Zimmerman.

Under ett telefonsamtal till polisen kan man höra hur Zimmerman ringer och meddelar att han ser en person röra sig i området som ser ut att planera för att begå brott.

– Den här killen ser skum ut. Han är påverkad eller något, sa han till operatören som avrådde honom från att följa efter.

Martin, som var storvuxen för sin ålder, var klädd i en mörk hoodtröja när han strök runt i området.

Uppgifterna går isär om vad som hände innan det dödliga skottet från Zimmermans pistol till sist träffade 17-åringen i hjärtat. Flera vittnen uppgav dock att de hört två män delta i en våldsam konfrontation på gatan.

Enligt försvaret var det Martin som först reagerade när han upptäckte att Zimmerman följde efter honom. Advokaten Don West uppgav tidigare att Martin plötsligt hade dykt upp i mörkret, vänt sig mot Zimmerman och sagt: "Varför följer du efter mig?".

– Trayvon Martin beslöt sig för att angripa George Zimmerman istället för att gå hem. Han hade gott om tid, men valde att inte göra det, sade West.

Enligt försvarets version blev Zimmerman grovt misshandlad och 17-åringen lyckades till sist få ned den 29-årige medborgargardisten på marken.

Advokaten Mark O'Mara, som ledde försvaret under stora delar av rättegången, sade att Martin hoppade på Zimmerman, fick ned honom på marken och dunkade hans huvud i asfalten. Först i detta läge valde Zimmerman att använda sin pistol, enligt försvaret.

– Martin var inte en obeväpnad tonåring på väg hem. Han var en person som kunde använda både sina nävar och trottoaren för att tillfoga Zimmerman allvarliga skador, sa Mark O'Mara i sitt avslutningsanförande enligt CNN.

Under konfrontationen avlossade Zimmerman ett enda skott som träffade 17-åringen i hjärtat. Döden inträffade kort därefter. Zimmerman har aldrig nekat till att det var han som avlossade det dödliga skottet, men hävdar att det skedde i självförsvar.

Florida har liksom över hälften av USA:s delstater långtgående självförsvarslagar, enligt principen "Stand your ground" eller "Line in the sand". De ger en person som hotas med våld rätt att svara med dödligt våld utan att först försöka fly. Det är denna regel som domstolen lutar sig mot för att fria Zimmerman för mord.

– Herr Zimmerman, jag har skrivit under domen som bekräftar juryns beslut. Din borgen kommer att hävas. Din fotboja kommer att tas av när du lämnar rättssalen. Du kommer inte att ha något mer med domstolen att göra, sade domaren Deborah Nelson efter domen.

Redan från början var bevakningen av rättegången kraftigt politiserad, och de mäktiga amerikanska mediebolagen var snabba med att spela på de inblandades rastillhörighet. Som ett resultat av detta väntas nu stora raskravaller sprida sig i USA.

I april 2012 uppmärksammade Fox News att NBC hade valt att manipulera en ljudupptagning för att framställa Zimmerman som extra rasistisk.

"Den här killen ser ut att ha onda avsikter ... Han ser svart ut", kunde miljoner tv-tittare höra Zimmerman säga i det manipulerade inslaget.

I själva verket var frasen "han ser svart ut" inklippt från ett senare uttalande, där Zimmerman svarade på polisoperatörens uttryckliga fråga om den misstänkte var "svart, vit eller latino".

Flera medier fick också kritik för att ha spridit en uppenbart gammal bild, där en tolvårig Trayvon Martin ställdes mot den väsentligt äldre Zimmerman.

På grund av mediernas hantering av målet har de sex jurymedlemmarna, varav samtliga var kvinnor, hållits isolerade från omvärlden under den tre veckor långa rättegången, uppger Associated Press.

Efter att domen föll samlades stora folkmassor för att protestera och/eller inleda kravaller i städer över hela USA. En protestvåg har svept över afroamerikanska områden i USA:s storstäder. Invånare i New York, Chicago, Miami och Dallas protesterar mot den friande domen.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

"Folkförrädare": Raseriet mot M efter DCA-omröstningen

Storm när partiet skryter om avtalet med USA. "Vi kommer alltid minnas dagen ni sålde ut Sveriges suveränitet."0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Pratar om fred – men hur blir det? Utrikespolitiskt är Le Pens parti ett oprövat kort.0 

Färska uppgifterna från SCB. Siffrorna beskrivs som "otäcka".0 Plus

Vetenskap

Svensk AI-superdator blir dubbelt så kraftfull. "Berzelius" uppgraderas för 125 miljoner kronor.0 

De flesta kläder hamnar i soporna. Dubbelt så mycket slängs än som återvinns.0 

Kultur

Rod Stewart hyllar Zelenskyj – blir utbuad. Tyska fansen fick nog vid gigantiska hjältebilden.0 

Ny app guidar till svenska runstenar. Första i sitt slag.0