Morgan Johansson (S).

Kritik mot Morgans grundlagsändringar

Publicerad 23 november 2021 kl 13.11

Media. Regeringens förslag till grundlagsförändringar innebär i praktiken att av tryck- och yttrandefriheten i Sverige inskränks, enligt Tidningsutgivarna och Journalistförbundet.

Gilla artikeln på Facebook

I en debattartikel i Altinget riktar TU:s vd Johan Taubert och Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert kritik mot justitieminister Morgan Johanssons förslag till ändringar i grundlagen.

Duon konstaterar att det är missvisande att propositionen har fått rubriken "Ett ändamålsenlig skydd för tryck- och yttrandefriheten" – med tanke på att den "i praktiken mest innebär begränsningar av just tryck- och yttrandefriheten".

Bland annat ska möjligheten för journalister att avbilda så kallade skyddsobjekt stoppas.

"Och som skyddslagen är formulerad kan dessa platser vara allt från statsministerns bostad och fasaden på Länsstyrelseresidenset till gräsmattan innanför staketet på den lokala flygplatsen", skriver Taubert och Hyllert.

Enligt förslagen till grundlagsändringar ska informationsdatabaser/söktjänster med personuppgifter om brottslighet – som Lexbase – "i vissa delar förbjudas och fråntas sitt grundlagsskydd".

"Det innebär att informations- och söktjänstföretag som vänder sig till professionella aktörer inte ska omfattas av grundlagsskyddet och därmed fortsättningsvis inte kan bedriva journalistisk verksamhet", skriver Taubert och Hyllert.

Sammantaget ger TU och Journalistförbundet "rött kort" till Morgan Johanssons förslag:

"Från TU, Journalistförbundet och mediebranschen flaggar vi därför nu upp ett tydligt rött grundlagskort för förslagen och uppmanar samtliga riksdagspartier att i den fortsatta behandlingen inte medverka till att 'ändamålsenligt skydd' i själva verket innebär ytterligare begränsningar av tryck- och yttrandefriheten."


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

EU vill stoppa flyg från Afrika efter ny corona

Omedelbart flygstopp föreslås. Kommissionen föreslår att "flygresor från regionen södra Afrika stoppas".0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Media

Man döms för hot mot Aftonbladets Jonna Sima

Villkorlig dom för Twitter-inlägg.. Brottet extra allvarligt eftersom Jonna Sima är journalist med "samhällsviktiga arbetsuppgifter".0 

Vetenskap

Studie: Så styr media vår syn på invandring. Forskare jämförde reaktioner på artiklar i Avpixlat och ETC.0 Plus

Forskare: Obehagliga nästest för corona görs i onödan. Smärtfria salivtest fungerar lika bara.0 

Kultur

Rapparen "Timbuktu" blir hedersdoktor vid Lunds universitet. Känd för låt om att misshandla sverigedemokrater.0