Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M), journalist.
42207241@N08/CC-BY

Kulturministern vill tvinga teknologer läsa humaniora

Publicerad 4 juli 2013 kl 14.08

Inrikes.Genusvetenskap och sociologi på landets ingenjörsutbildningar? Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth öppnar nu för att tvinga teknologer läsa mindre teknik.

Gilla artikeln på Facebook

Ministern menar att kulturmarxism bör bli en större mer naturlig del av näringslivet och samhället. Hon menar att företrädare för svenskt näringsliv "missar möjligheter till affärer" på grund av låg kompetens inom kulturområdet.

– Jag skulle gärna se att det blev obligatoriskt att läsa ett humanioraämne inom Kungliga Tekniska Högskolan eller de juridiska utbildningarna. På samma sätt tycker jag att de som går på konstnärliga utbildningar borde kunna ekonomi. Det är tyvärr inte alltid så, säger Liljeroth till stats-tv.

Redan idag finns det dock genusvetenskapliga utbildningar att läsa på KTH för den som vill. "Genus och teknik" är en kurs som ger en social, kulturell, filosofisk och historisk förståelse av genus och teknik.

"Med utgångspunkt i antagandet att varken design eller användning av teknik är något genusneutralt utforskar kursen samkonstruktioner av genus och teknik i såväl kritisk teori som teknologiska praktiker", står det i kursbeskrivningen.

På grund av lågt intresse bland Stockholmsteknologerna har dock alla kurstillfällen blivit inställda.

Läs också:
Kulturministern firade med hets mot folkgrupp


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

"De har inte skapats på denna jord." Topphemlig militärgrupp ska ha säkrat material från besökare från rymden.0 Plus

Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan. "Exempelvis fördomen som leder till att terrorhandlingar kopplas till personer av arabiskt ursprung."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Depression, bipolär sjukdom och schizofreni. Dansk forskningsstudie stärker sambandet mellan PK-åsikter och traditionell galenskap.0 Plus

Kultur

"Mr Bean" i upprop mot hatbrottslag. Muslimsk minister i Skottland vill inskränka yttrandefriheten.0 

Björn Kjellman: Fel att den "vite mannen" får så mycket utrymme. "Vår värld är orättvis och fördomsfull."0