Kustbevakningen patrullerar på Sweden Rock

Publicerad 9 juni 2019 kl 18.05

Inrikes. Många narkotikabrott och en misstänkt våldtäkt har anmälts i samband med festivalen Sweden Rock. Nytt för i år är att Kustbevakningen patrullerar festivalområdet tillsammans med polisen, med stöd av en ny lag.

Gilla artikeln på Facebook

Under årets Sweden Rock har besökarna kunnat se poliser och kustbevakare arbeta sida vid sida. 

Sampatrulleringen är ett resultat av den nya lag som trädde i kraft den 1 april i år som ger Kustbevakningen möjlighet att ingripa mot brott och ordningstörningar även på land. Detta under förutsättning att det sker på begäran av, och i samverkan med, polisen. 

Polisen har även tidigare begärt biträde av Kustbevakningen under festivalen, men då har biträdet haft fokus på deras ordinarie uppdrag – att arbeta mot sjöfylleri och andra brott som begås på vatten.

– Syftet med att vi sampatrullerar är bland annat att vi ska lära oss om den nya lagstiftningen och se var Kustbevakningen kan bidra mest utöver sitt ordinarie uppdrag. Ju bättre relationer vi har desto bättre kan vi också arbeta tillsammans i större allvarliga händelser, säger polisens kommenderingschef Mats Karlsson på polisens hemsida.

Personal från polisen och kustbevakningen har arbetat tillsammans på området under hela festivalen. Mats Karlsson utesluter inte att det kan bli ett stående inslag vid framtida festivaler.

– Som brottsbekämpande myndigheter har vi ett tydligt uppdrag att vi ska samverka med varandra. Det är därför viktigt att vi håller samarbetet vid liv för att använda våra kompetenser och befogenheter på bästa sätt.

Under årets festival har fler narkotikabrott än vanligt polisanmält. En kvinna i 25-årsåldern uppges vid midnatt natten mot söndagen ha blivit våldtagen i ett skogsparti vid festivalområdet. I det fallet finns ännu ingen misstänkt gärningsman, uppger polisen för P4 Blekinge.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Traditionella jobb försvinner för unga

Vanligaste jobben: Rasta hund, städa, transportera saker.. Framtidens jobb är att sköta sköta tråkiga uppgifter åt babyboomers och andra äldre generationer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Joakim Andersen. "Ultras" tar strid mot liberala värden.0 Plus

Mer från Inrikes

Studie: Diskriminering att ingen skrattar åt kvinnors skämt

Undersökte fördelningen av skratt i SVT:s "Vinterstudion".. "Vi förväntar oss att kvinnor ska skratta åt andras skämt och att män är roliga."0 

Nu vill Ebba Busch Thor minska invandringen "med 70 procent"

Nytt utspel efter kritiken.. "Sveriges mottagande ska vara på nordisk genomsnittsnivå."0 

Sidor

Vetenskap

Husses stress smittar av sig på hunden. Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra.0 

Familj får 100.000 kronor efter unikt myntfynd på tomten. Skånska familjen fann över 20 mynt som är 300 år gamla.0 Plus

Kultur

Skogsturken-frisbeen till salu. Auktioneras ut på Tradera – av han "som kasta".0 

Lars Vilks skulptur brann upp. "Helt nedbrunnen."0