Kustbevakningen patrullerar på Sweden Rock

Publicerad 9 juni 2019 kl 18.05

Inrikes. Många narkotikabrott och en misstänkt våldtäkt har anmälts i samband med festivalen Sweden Rock. Nytt för i år är att Kustbevakningen patrullerar festivalområdet tillsammans med polisen, med stöd av en ny lag.

Gilla artikeln på Facebook

Under årets Sweden Rock har besökarna kunnat se poliser och kustbevakare arbeta sida vid sida. 

Sampatrulleringen är ett resultat av den nya lag som trädde i kraft den 1 april i år som ger Kustbevakningen möjlighet att ingripa mot brott och ordningstörningar även på land. Detta under förutsättning att det sker på begäran av, och i samverkan med, polisen. 

Polisen har även tidigare begärt biträde av Kustbevakningen under festivalen, men då har biträdet haft fokus på deras ordinarie uppdrag – att arbeta mot sjöfylleri och andra brott som begås på vatten.

– Syftet med att vi sampatrullerar är bland annat att vi ska lära oss om den nya lagstiftningen och se var Kustbevakningen kan bidra mest utöver sitt ordinarie uppdrag. Ju bättre relationer vi har desto bättre kan vi också arbeta tillsammans i större allvarliga händelser, säger polisens kommenderingschef Mats Karlsson på polisens hemsida.

Personal från polisen och kustbevakningen har arbetat tillsammans på området under hela festivalen. Mats Karlsson utesluter inte att det kan bli ett stående inslag vid framtida festivaler.

– Som brottsbekämpande myndigheter har vi ett tydligt uppdrag att vi ska samverka med varandra. Det är därför viktigt att vi håller samarbetet vid liv för att använda våra kompetenser och befogenheter på bästa sätt.

Under årets festival har fler narkotikabrott än vanligt polisanmält. En kvinna i 25-årsåldern uppges vid midnatt natten mot söndagen ha blivit våldtagen i ett skogsparti vid festivalområdet. I det fallet finns ännu ingen misstänkt gärningsman, uppger polisen för P4 Blekinge.


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0