Regeringskris i Sverige
Stefan Löfven i SVT:s "Agenda" igår.

Löfven kan komma att backa om nyval

Publicerad 8 december 2014 kl 12.24

Politik. Stefan Löfven ser nu ut att tveka över att utlysa nyval, det står klart efter att han igår deltog i Sveriges televisions "Agenda".
– "om det nu fullföljs", sade han igår apropå det aviserade nyvalet till våren.

Gilla artikeln på Facebook

Så lyder regeringsformen

"Efter val till riksdagen får regeringen inte besluta om extra val förrän tre månader har gått från den nyvalda riksdagens första sammanträde. Regeringen får inte heller besluta om extra val under den tid då dess ledamöter, efter det att samtliga har entledigats, uppehåller sina befattningar till dess en ny regering ska tillträda."

Statsminister Stefan Löfven meddelade förra veckan, tillsammans med Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin, att regeringen tänker utlysa ett extraval som ska hållas i mars nästa år.

Formellt kan valet dock inte utlysas förrän den 29 december eftersom det då hunnit gå tre månader sedan den nya riksdagen samlades första gången – den tidsfrist som krävs enligt regeringsformen.

Nu verkar det dessutom på statsministern som att han tvekar över att faktiskt utlysa ett nyval.

– Jag tror såhär, om det nu fullföljs vilket allt tyder på att vi ska gå till nyval, då har vi ett val igen i vår, sedan får vi se vad väljarna ger för resultat, sade han plötsligt i SVT:s "Agenda" igår.

– Det skulle förvåna mig storligen om inte fler partier var beredda då att ta ansvar så att landet kan regeras utan att Sverigedemokraterna får ett avgörande inflytande, fortsatte han.

Att Sverige kommer att hålla nyval 22 mars nästa år är något som de flesta tagit för givet, men efter Löfvens utspel igår frågar sig många om Löfvens tal om ett extraval snarare är ett försök att skrämma in allianspartierna i ett blocköverskridande regeringssamarbete av rädsla för att Sverigedemokraterna skulle kunna gynnas kraftigt av ett sådant val.


Coronavaccin

Blodbad vid jättelikt invandrarbråk. Migrationsverkets beslut: "Omänskligt" att skicka afghanen tillbaka till Ungern trots avslag på asylsökan.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ny vänsterregering "öppnar Tysklands dörr på vid gavel"

Liberala planen för kraftigt ökad invandring. Lanserar "paradigmskifte" för ännu extremare politik när Merkel är ute ur leken.0 

Ekonominyheter

Swish låg nere fjärde dagen i rad

Problem hos SEB på fredag, lördag och söndag.. På måndagen drabbades Swish återigen av problem – hos samtliga banker.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0