De frias för mordplaner mot Vilks

Publicerad 20 januari 2012 kl 15.13

Inrikes.Tre män från Mellanöstern hemmahörande i Göteborg blev idag definitivt frikända från anklagelser om att ha planerat mord på den oppositionella svenske konstnären Lars Vilks.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under September 2010 som de tre enligt anteckningar funna hos dem planerade att mörda Lars Vilks, p.g.a. att denne skapat en "rondellhund" som föreställde profet Muhammed.

Enligt anteckningar funna hos en av männen skulle Vilks mördas med kniv. Åtalet styrktes dels av telefonavlyssning. Även belastande var att männen försökte hitta Vilks under den aktuella dagen, genom att fråga runt på den konstutställning där Vilks skulle finnas, var konstnären var någonstans. Vilks räddade sitt liv genom att - eftersom han blivit förvarnad - utebli från konstutställningen.

Idag ogillades åtalet enligt ett meddelande från Domstolsverket. Männen döms till böter för att ha burit kniv på allmän plats.

Domstolsverket: "I domen konstateras att männen i flera väsentliga avseenden har lämnat felaktiga uppgifter om deras agerande under de aktuella dagarna i september 2011.

Det gäller framför allt varför de besökte Röda Sten vid en tidpunkt då det på goda grunder kunde antas att också Lars Vilks skulle komma dit. Det handlar också om felaktiga uppgifter om innehållet i dokument, som en av männen gjorde sig av med, och i telefonsamtal som avlyssnats mellan dem. Tingsrätten har också fäst avseende vid att alla tre var beväpnade med knivar när de greps. Innehållet i dokumenten och i telefonsamtalen i förening med övrig utredning talar starkt för att männen var mycket intresserade av Lars Vilks och av att sammanträffa med honom.

Tingsrätten kommer fram till att det inte kan finnas någon annan rimlig förklaring till männens agerande än att det ville sammanträffa med Lars Vilks av något skäl som i vart fall ligger i linje med åklagarens påstående.

Tingsrätten konstaterar härefter att det för att dra så långtgående slutsatser om förberedelseåtgärder att de syftar till att beröva någon livet krävs att gärningsmannens uppsåt har kommit till uttryck på ett annat sätt än att vederbörande har tagit del av vissa typer av budskap om en person, eller delar vissa uppfattningar om den personen. Inte heller räcker det för att dra sådana slutsatser att de tre männen i detta fall var beväpnade med knivar. Omständigheterna är enligt tingsrättens mening inte heller sammantagna sådana att det går att dra några säkra slutsatser om männens uppsåt.

Åtalet för förberedelse och i andra hand stämpling till mord ogillas därför.

Männen döms till böter för att ha innehaft kniv på allmän plats."

UPPDATERING

Lars Vilks: "Viktigast att de inte är anonyma längre"
Lars Vilks uttalade sig nyss till Sydsvenskan.

"Att de frikändes spelar mig ingen roll. Det viktigaste är att de inte är anonyma längre."

Lars Vilks har hotats vid flera tillfällen tidigare. På senare tid har det dock varit lugnt.

"I nuläget finns inga hot mot mig. Det är dock inte hoten i sig som är farliga. Det är de som inte hotar som är farligast. Hot lär man sig leva med."

Domen finns att tankan ned från Avpixlat.

I SvD:s rapport var den stora frågan ifall åklagaren ångrade att hon hade väckt åtal.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Mer från Inrikes

Vetenskap

Hitlers okända statyrivariver. Jämförs med "Black lives matter"0 Plus