Liberala kravet: Öppna gränserna och hämta hit fler invandrare

Publicerad 6 augusti 2015 kl 20.38

Politik. Öppna gränserna och hämta hit fler invandrare från tredje världen – det kräver debattören Fredrik Segerfeldt från den socialliberala tankesmedjan Timbro i ett utspel på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

"200 migranter till omkomna i Medelhavet. När ska detta fruktansvärda upphöra? Öppna gränserna nu, åk över med färjor och hämta folk.", skriver Segerfeldt i sitt twitterinlägg.

Bakgrunden till inlägget är att flera hundra illegala invandrare tidigare i veckan befaras ha drunknat strax utanför Libyens kust. Illegalerna hade tagit sig ut på havet i en båt som inte var avsedd för öppet hav med övertygelsen om att de skulle bli upphämtade av de europeiska fartyg som deltar i en EU-ledd Frontexinsats för att frakta illegaler till Europa.

Kustbevakningens transport av illegaler

Enligt Wall Street Journal fick illegalerna plötsligt syn på ett europeiskt fartyg som deltog i Frontexinsatsen och rusade därför till samma sida av båten i förhoppning om att bli räddade. Då kantrade båten och illegalerna hamnade i vattnet, varav de flesta drunknade.

Med anledning av den händelsen tycker Segerfeldt att det inte räcker med att hämta upp illegalerna till havs, han vill skeppa över illegalerna direkt från Libyen med passagerarfärjor. Enligt den svenska Kustbevakningen är det dock inte säkerhetsmässigt möjligt att gå i land med svenska fartyg vid den libyska kusten.

– Säkerhetsläget är sådant att Kustbevakningen inte kommer att gå med flygplan, fartyg, båtar eller personal till Libyen. Vi kan inte garantera vår egen säkerhet då, sade Kustbevakningens presstalesman Mattias Lindholm till Fria Tider Plus tidigare i sommar.

En som svarat på Segerfeldts utspel säger istället att det vore bättre om USA och Nato slutade bomba och kriga så att människor inte behöver fly. En annan skriver att det bästa vore om Europa stänger sina gränser så att illegalerna inte har något att tjäna på att riskera sina liv på havet.

Fria Tider har sökt Fredrik Segerfeldt för att fråga honom hur han tänkt att hans vänsterradikala förslag ska genomföras och vems skattepengar han tänkt ska bekosta det. Han har dock inte gått att nå för en kommentar.


Kriget mot veden

Löfven försökte förbjuda vedspisar 2017. Nu ska en ny avgift på "virkesupplag" vid vägar bli regeringens nya sätt att komma åt "gratisenergin" på landsbygden.0 Plus

Attackerade tv-profilen i grupp. Men det slutade med att vänsterextremisterna fick fly undan 57-åringen i panik.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Så mycket tjänar de anställda på Expo – hela listan

Personalen "hängs ut" med namn och månadslön. Vänsterextremisterna uppger sig ha drabbats av "allvarliga ekonomiska svårigheter".0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Har bara krav och inga skyldigheter. Kan invandrarnas relation till Sverige verkligen upprätthållas i längden, undrar Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så såg svenskarna ut för 8.000 år sedan. Återskapas med hjälp av skallar och DNA.0 

Kultur

Abortaktivistens bild upprör. "Så där håller man inte ett spädbarn."0 

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0