Liberala kravet: Öppna gränserna och hämta hit fler invandrare

Publicerad 6 augusti 2015 kl 20.38

Politik. Öppna gränserna och hämta hit fler invandrare från tredje världen – det kräver debattören Fredrik Segerfeldt från den socialliberala tankesmedjan Timbro i ett utspel på Twitter.

Gilla artikeln på Facebook

"200 migranter till omkomna i Medelhavet. När ska detta fruktansvärda upphöra? Öppna gränserna nu, åk över med färjor och hämta folk.", skriver Segerfeldt i sitt twitterinlägg.

Bakgrunden till inlägget är att flera hundra illegala invandrare tidigare i veckan befaras ha drunknat strax utanför Libyens kust. Illegalerna hade tagit sig ut på havet i en båt som inte var avsedd för öppet hav med övertygelsen om att de skulle bli upphämtade av de europeiska fartyg som deltar i en EU-ledd Frontexinsats för att frakta illegaler till Europa.

Kustbevakningens transport av illegaler

Enligt Wall Street Journal fick illegalerna plötsligt syn på ett europeiskt fartyg som deltog i Frontexinsatsen och rusade därför till samma sida av båten i förhoppning om att bli räddade. Då kantrade båten och illegalerna hamnade i vattnet, varav de flesta drunknade.

Med anledning av den händelsen tycker Segerfeldt att det inte räcker med att hämta upp illegalerna till havs, han vill skeppa över illegalerna direkt från Libyen med passagerarfärjor. Enligt den svenska Kustbevakningen är det dock inte säkerhetsmässigt möjligt att gå i land med svenska fartyg vid den libyska kusten.

– Säkerhetsläget är sådant att Kustbevakningen inte kommer att gå med flygplan, fartyg, båtar eller personal till Libyen. Vi kan inte garantera vår egen säkerhet då, sade Kustbevakningens presstalesman Mattias Lindholm till Fria Tider Plus tidigare i sommar.

En som svarat på Segerfeldts utspel säger istället att det vore bättre om USA och Nato slutade bomba och kriga så att människor inte behöver fly. En annan skriver att det bästa vore om Europa stänger sina gränser så att illegalerna inte har något att tjäna på att riskera sina liv på havet.

Fria Tider har sökt Fredrik Segerfeldt för att fråga honom hur han tänkt att hans vänsterradikala förslag ska genomföras och vems skattepengar han tänkt ska bekosta det. Han har dock inte gått att nå för en kommentar.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Mer från Politik

Vänsterpartisten Barbro, 77, kräver: Släpp våldtäktsmannen

Stockholmspolitiker ifrågasätter domslut.. Vill stoppa utvisning av eritrean som våldtog kvinna så hennes underliv sprack.0 Plus

Expo-profil: Invandrare är arbetslösa och går på bidrag

Antirasist pekar ut invandrare som problem.. Beroende av "ekonomiskt bistånd och andra typer av bidrag".0 Plus

Vänsterextremist som ville stoppa "Folkets demonstration" kräver bidragsförsörjning

"Kommer aldrig acceptera rasisternas våld".. Fick sparken när hon inte "klarade att gå till jobbet" – vill ha bidrag istället.0 Plus

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur