Socialdemokraterna och islamismen

Löfven kräver att Mustafa "väljer sida"

Publicerad 13 april 2013 kl 16.46

Inrikes.Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven krävde under lördagen att Omar Mustafa, nyinvald som suppleant i Socialdemokraternas partistyrelse, väljer mellan partiet och Islamiska förbundet.

Gilla artikeln på Facebook

- Det går inte att vara förtroendevald i socialdemokraterna om man inte fullt upp kan stå upp för partiets värderingar om människors lika värde och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det är värderingar som vi bygger hela vår politik på. Det är okränkbart, sade han enligt TT vid ett besök i Härnösand.

Det är i synnerhet vissa formuleringar i Islamiska förbundets stadgar, där Mustafa är ordförande, som först efter att han valdes in i Socialdemokraternas partistyrelse uppmärksammats i media. Stadgarna förbjuder muslimer att gifta sig och bilda familj med icke-muslimer och uppmanar muslimer att "bevara renheten" i sin härkomst.

"Varje person ska tillskrivas hans av sharian erkända rötter, bevara renheten i hans härkomst samt beskydda den från förvirring är några sharians mål" samt "För att uppnå detta förbjuder islam sexuella relationer utanför äktenskapet samt adoption", står det bland annat att läsa i stadgarna.

En annan punkt i stadgarna förbjuder homosexualitet och kvinnor som inte vill bli gravida får inte använda preventivmedel utan samtycke från sina män.

"Likaså är homosexuella relationer som inte leder till avkommor också förbjudet och preventivmedel är heller inte tillåtet utan båda parters samtyckte".

Men det är inte i första hand dessa stycken som uppmärksammats, istället är det formuleringar som gör skillnad på män och kvinnor som vållat mest uppståndelse. I stadgarna kan man läsa formuleringar som går stick i stäv med den feministiska ideologi som är vägledande för Socialdemokraterna.

"Kvinnor med deras känslor, mjukhet samt feminina sida är källan till stabilitet och social lugn för män och deras familjer. Med hennes naturliga instinkt och oändliga tålamod i graviditeten, födseln samt moderskap, ser hon efter barnen och omvårdar dem genom att amma och uppfostra dem samt delta i alla deras angelägenheter. Å andra sidan är mannen med hans styrka, kontinuerliga uthållighet samt möjligheten att utföra hårt arbete, ansvarig för uppehället, satisfiera familjens behov samt se efter och skydda dem".

Förbundets nuvarande stadgar togs beslut om vid ett årsmöte den 10 juni förra året, enbart män fick närvara vid årsmötet. Inte heller den omständigheten har vållat särskilt mycket debatt inom Socialdemokraterna.

I samband med Muslimska familjedagarna i Stockholm nyligen krävde Islamiska förbundet inskränkningar i den svenska yttrandefriheten och att svenska staten går in och finansierar muslimers bostadslån då ränta är förbjudet enligt islam.

"Staten genom sina olika funktioner, såsom justitiekanslern, måste försäkra att medieorganisationer uppfyller sin skyldighet att vara rättvisa, noggranna, och balanserade och att rätten till yttrandefrihet balanseras av respekt för enskildas rättigheter och anseende. Särskild uppmärksamhet måste ägnas åt kommentarsfälten på Internetmedier", skrev man i en rapport som bland annat skickats till FN.

Se även
Radikal muslim tar plats i S-styrelse
Uppdatering: 
Familjestadgarna har tagits bort från sin originaladress på Islamiska Förbundets hemsida. En kopia finns här


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Ekonominyheter

USA förbjuder banker diskriminera politiskt

"Folkvalda, inte banker, ska bestämma vad som är lagligt".. Nu skärper federala bankmyndigheten OCC rätten till bankkonto för amerikanska individer och företag.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Mer från Inrikes

Nu klarlagt: Det enskilt säkraste tecknet på att du har corona

Nya storstudiens slutsats om symtomen.. "Då kan man utesluta andra orsaker än covid – med över 80 procents säkerhet."0 Plus

Nya siffrorna. Närmare 150.000 svenskar har nu vaccinerats.0 

Vetenskap

Förbluffande upptäckten: Mytomspunna rymdsignalen skapades 1.800 ljusår bort. Platsen för den största rymdgåtan lokaliserad.0 Plus

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

Phil Spector död i corona. Demonproducenten och mördaren har avlidit.0 

Breaking Bad-stjärnan kritisk till "cancel culture". Samhället har blivit hårdare och mindre tolerant, enligt Bryant Cranston.0