Maktkartellen
En satirbild som just nu sprids på internet.

Maktkartellen jämförs med statskuppen i Argentina

Publicerad 28 december 2014 kl 19.15

Politik. En satirbild som just nu sprids på internet jämför gårdagens offentliggörande av den rödgrönblå maktkartellen med statskuppen i Argentina 1976.

Gilla artikeln på Facebook

© Wikipedia

Isabel Martínez de Perón var Argentinas, och världens, första kvinnliga president.

Den 24 mars 1976 svor generallöjtnant Jorge Rafael Videla presidenteden i Argentina, demokratin avskaffades och en militärjunta tillträdde. Det var en statskupp som senare visat sig ha varit orkestrerad av den amerikanska underrättelsetjänsten CIA då USA var missnöjda med den sittande presidenten Isabel Martínez de Perón – världens första kvinnliga president.

Martínez de Perón ansågs vara en svag president, hon hade i egenskap av vice president tagit över presidentämbetet två år tidigare när hennes man president Juan Perón avled.

Det parti hon ledde, Partido Justicialista, var ett socialkonservativt parti som tog avstånd både från kommunism och kapitalism. Av USA anklagades den argentinska regeringen för att vara "fascistisk", trots ett stort folkligt stöd där man fått 62 procent av rösterna i senaste valet, och CIA beslutade sig därför för att iscensätta en statskupp.

Under militärjuntans skräckstyre beräknas mellan 9.300 och 30.000 människor ha "försvunnit". Ofta handlade det om oppositionella som motsatte sig enväldet, men regimen slog även ned hårt mot vänsterextrema terrorgrupper som ville införa kommunism i landet.

Bilderna på den samlade militärjuntan när Jorge Rafael Videla läser upp presidenteden har nu börjat spridas på internet men med bilden något omgjord och med huvudena utbytta mot de sju partiledarna och språkrören i den nya svenska maktkartellen. Bland annat dök bilden upp, till moderatorernas förtret, i kommentarsfältena på Moderaternas Facebooksida under eftermiddagen idag.

Många mer konspiratoriskt lagda funderar dessutom som bäst över om det finns något samband mellan Stefan Löfvens och Fredrik Reinfeldts medlemskap i den topphemliga Bilderberggruppen och den nybildade maktkartellen. SvD Näringsliv kallade tidigare i år Bilderberggruppen för "världens mest inflytelserika och mytomspunna odemokratiska sällskap".


Video: Kommer "aldrig i livet" flytta tillbaka. "För mycket våldtäkter, mord, knivhuggningar, halshuggningar, skjutningar, sprängningar, rån, allt."0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Coronalagen förlängs till 2022

Socialutskottet ger grönt ljus. Den "tidsbegränsade" lagen skulle ha löpt ut sista september.0 

Ekonominyheter

Swedbank har Sveriges minst nöjda kunder

Nya siffror från Svenskt Kvalitetsindex.. Här är Sveriges bästa – och sämsta – banker.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.