Nedskjutningen av MH17

Malaysia: Inga bevis för att Ryssland sköt ner MH17

Publicerad 2 juni 2019 kl 16.46

Utrikes. Det finns inga bevis för att Ryssland låg bakom nedskjutningen av passagerarplanet MH17. Det säger i alla fall Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad, rapporterar News.com.au.

Gilla artikeln på Facebook

Malaysia Airlines flight MH17 sköts ned över ett område i östra Ukraina som kontrollerades av rebeller den 17 juli år 2014. Samtliga 298 personer ombord dog i kraschen.

Både Australien och Nederländerna beskyllde förra året Ryssland för att ligga bakom incidenten. Planet träffades av en robot tillhörande det rysktillverkade systemet Buk och nederländska utredare uppgavs ha hittat "övertygande bevis" för att Ryssland var direkt inblandat.

Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad är dock inte lika övertygad. Hans land utesluts nämligen från delar av utredningen, som västmakterna ville sköta själva, och där de viktigaste bevisen fanns för att peka ut Ryssland.

– De anklagar Ryssland men var är bevisen? frågade han under ett tal i torsdags.

– Vi vet att den robot som tog ner planet är av rysk typ, men den kan också ha sitt ursprung i Ukraina, fortsatte Mahathir Mohamad.

Enligt premiärministern krävs det starkare bevis för att anklaga Ryssland för det inträffade.

– Det kan ha varit rebellerna i Ukraina som gjorde det, men det kan också ha varit den ukrainska regeringen eftersom de också har samma robot, sade Mahathir Mohamad.

Han pekade också på att malaysiska utredare inte tilläts delta i undersökningen av planets färdskrivare.

– Vi vet inte varför vi blev uteslutna från utredningen, men vi har sedan start sett att den har varit för politisk. Tanken var att ta reda på vad som hände men fokus verkar ha legat på att försöka sätta dit ryssarna, sade Mahathir Mohamad.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Joakim Andersen har läst ny bok om identitetspolitik. Hysteriska feminister och "antirasister" tros vara resultat av att allt fler växer upp utan fäder och bröder.0 Plus

Vetenskap

Fick benmärg av donator – nu har all hans sperma donatorns DNA. Blodcancer kan botas med stamcellstransplantation.0 Plus

Somalier föreslås få lära sig använda preventivmedel. Forskarnas plan för att få ned invandrargruppens skyhöga barnafödande.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0