Man frias för skakvåld mot barn

Publicerad 17 oktober 2014 kl 08.03

Lag & Rätt. En man som tidigare dömts för att ha skakat sitt barn frikänns nu i Högsta domstolen, som konstaterar att det vetenskapliga stödet för diagnosen skakvåld är osäkert.

Gilla artikeln på Facebook

Mannen har dömts i tingsrätten och hovrätten för att ha skakat sitt barn på ett sådant sätt att huvudskador uppstått. Domarna byggde delvis på en etablerad skakvåldsdiagnos, enligt vilken förekomsten av vissa skador kan leda till slutsatsen att barnet har skakats.

Men nu frikänns mannen efter att målet tagit en ny vändning i HD. Domstolen konstaterar att det vetenskapliga stödet för diagnosen numera är osäkert och att den övriga bevisningen i målet inte kan ligga till grund för några slutsatser om händelseförloppet.

Dessutom framhåller rätten att det, om det ska kunna vara ställt utom rimligt tvivel att vissa skador har orsakats på visst sätt endast utifrån förekomsten av skadorna, måste krävas att slutsatsen vilar på en vetenskaplig ståndpunkt som det finns mycket starkt stöd för. Andra tänkbara förklaringar till skadorna måste också i praktiken vara uteslutna, enligt Högsta domstolens beslut.


Ekonominyheter

Guldjättar flyr Comex. Nu ska handeln med guld bedrivas i London istället.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Var tredje europeisk kvinna bär på supergen från neandertalare. De som bär på genen föder fler barn och får färre missfall.0 Plus

Forskare undersöker om snus skyddar mot corona. Fick förfrågan från franska kollegor.0 

Kultur

Bryan Adams pudlar efter anklagelser om rasism. Skyllde viruset på "förbannade fladdermusätande jävlar".0 

Är negerbollen dansk?. Populärt bakverk med kontroversiellt namn firas idag.0 Plus