HMF på Facebook

Man åtalas för att han vill "skicka ut alla somalier"

Publicerad 7 november 2018 kl 17.00

Lag & Rätt. Är det verkligen lagligt att ge uttryck för åsikten att somalierna i Sverige borde åka hem till Somalia? Den frågan ska nu prövas i Falu tingsrätt.
– Jag tycker att det här är över gränsen, säger åklagare Johan Knies till Fria Tider.

Dela artikeln

Den 56-årige mannen i Avesta polisanmäldes i augusti av Näthatsgranskaren för "hets mot folkgrupp". Detta efter att mannen hade reagerat på Fria Tiders rapportering om en 13-årig flicka i Västerås som blev våldtagen av en grupp somalier tills hennes underliv sprack.

"Skicka ut varenda jävla somalier... alla... män kvinnor å barn... ut med dom... alla", löd inlägget som mannen publicerade på Facebook i slutet av april.

I polisförhör erkände 56-åringen det påstådda brottet.

– Jag blir arg och förbannad när jag läser om våldsbrott som utförs av invandrare och att de inte får tillräckliga straff. Man blir rörd och nästan gråter, sade han.

Enligt kammaråklagare Johan Knies har mannen genom sitt inlägg "uttalat sig nedsättande om somalier med syftning på hudfärg och nationellt ursprung".

Trots att han lämnade in åtalet i slutet av förra veckan kände Knies inte igen målet när han fick det beskrivet för sig utan fick leta rätt på det bland alla andra hets mot folkgrupp-mål han driver.

Han säger att inlägget utgör "en missaktning riktad mot den somaliska befolkningen som helhet".

– Ska jag argumentera mot dig eller vad menar du? Det här är ju något jag påstår i domstol, sedan får vi väl se vad domstolen säger, säger Johan Knies när Fria Tider ber honom att utveckla sitt resonemang.

Är det olagligt att tycka att en viss invandrargrupp bör återvandra?
– Man får naturligtvis ha åsikter om att... Men att säga att alla ska skickas hem. Hur menar man då egentligen? Då undrar jag hur pass saklig en sådan debatt är.

Det kan inte anses vara ett inlägg i den politiska debatten?
– Om det är en politisk debatt. Men här använder han ju svordomar och... Nej, jag tycker att det här är över gränsen men vi får väl se hur en domstol ställer sig till det, säger Johan Knies.

Hets mot folkgrupp, som är ett åsiktsbrott, kan ge fängelse i upp till två år.


Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Hushållen fortsätter hålla i plånboken

Konjunkturinstitutets nya prognos.. Lågkonjunkturen håller i sig även nästa år.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.