Media Markt
SurfGuard/CC-BY-NC-SA

Likvidationspliktigt Media Markt vill hjälpa Experts kunder

Publicerad 21 september 2012 kl 12.00

Ekonomi.Klockan 10:00 idag öppnar konkurs­utförsäljningen på elektronik­handelskedjan Experts butiker runtom i landet. Konkurrenten Media Markt är redan i färd med att skicka ut garantier och rabatter till Experts kunder. Men även Media Markts butiker gör stora förluster och i Stockholm är bolaget likvidationspliktigt, visar Fria Tiders granskning.

Gilla artikeln på Facebook

I förrgår eftermiddag fick Experts personal chockbeskedet att bolaget går i konkurs. Först ut i kampen om Experts kunder är Media Markt, vars priskrig är en av orsakerna till Experts fall.

Media Markt skickar nu ut erbjudanden om garantier och rabatter till Experts kunder. Bland annat får de gamla Expert-kunderna hjälp av Media Markt med garantiärenden gällande varor som går sönder. Experts presentkort, som blev värdelösa i och med konkursen, ger rabatt på Media Markt.

I ett pressmeddelande som Svenska Dagbladet citerar säger Media Markts vd Mikael Hagman följande:

–– Vi tror på konkurrens och även om en konkurs inte är någon trevlig historia, så gynnar konkurrensen konsumenterna som får kvalitetsvaror till lägre priser. Vi vill verkligen hjälpa till så gott vi kan och därför erbjuder vi Experts kunder den här servicen helt kostnadsfritt.

De kaxiga tongångarna känns igen från Onoffs konkurs förra året. Då sade samme Mikael Hagman följande i ett pressmeddelande:

–– Vi tror på konkurrens och även om en konkurs inte är någon trevlig historia, så gynnar konkurrensen konsumenterna som får kvalitetsvaror till lägre priser. På Media Markt vill vi verkligen hjälpa till så gott vi kan och därför erbjuder vi Onoffs kunder den här servicen helt kostnadsfritt.

Trots det kaxiga tonläget har även flera av Media Markts butiker stora problem med både lönsamheten och balansen, visar Fria Tiders granskning.

Balansräkningen för Media Markt Stockholm AB, där Hagman är styrelseordförande, visade förra året ett negativt eget kapital om 68 miljoner kronor - pengar som Mikael Hagman nu själv är betalningsskyldig för, eftersom han har underlåtit att försätta det konkursmässiga bolaget i konkurs. Även om det personliga betalningsansvaret i aktiebolagslagen är dispositivt och således kan ha avtalats bort med leverantörerna, så är Media Markt alltjämt likvidationspliktigt enligt aktiebolagslagen.

Uppdatering: Media Markts revisor förnekar bestämt att vare sig likvidationsplikt eller personligt betalningsansvar skulle ha uppkommit i bolagen, och hänvisar till regler i aktiebolagslagen och garantier som lämnats av andra bolag.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Varannan bostadsägare har vunnit miljoner på uppgången

Bostadsmarknaden viktigare än arbetet.. I Göteborg har var fjärde gjort en vinst på tre miljoner kronor eller mer.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn: Jan Tullberg. Tankebrott förhindras genom implicita ledtrådar i de begrepp som används.0 

Mer från Ekonomi

Här har bostadspriserna mer än fördubblats – på ett par år

"Absurda" prisstegringen fortsätter.. Lista: Gatorna i Sverige där bostädernas värde ökar allra snabbast.0 Plus

Grönt ljus för höjda politikerlöner

Höjs med ytterligare 1500 kr/mån.. Nu tjänar en riksdagsledamot 68.400 kronor i månaden.0 

Regeringen föreslås skapa nya byråkratjobb för 15 miljarder

"Grekisk lösning" kan ersätta vartannat förlorat riktigt jobb.. Så föreslås regeringen rädda arbetsmarknaden när lågkonjunkturen tar fart.0 

Sidor

Vetenskap

Google-visselblåsaren: "En orwellsk mardröm till censurmaskin". Zachary Vorhies om tiden hos IT-jätten och efterspelet.0 

Kineserna kan ha tagit emot "meddelande från utomjordingar". Radiosignaler från galax tre miljarder ljusår bort.0 Plus

Kultur

Death metal-version av Gretas tal tar nätet med storm. "Skräckinjagande" musikvideon får miljontals visningar.0 

Vänsterextremist åtalad för attack mot Dan Park. Hällde milkshake över gatukonstnären under AFS-möte.0