Konflikten i Ukraina

Metadata väcker frågor om Porosjenkos "bevis" mot rebellerna

  • Konspirationsteorier sprids på nätet efter "för tidigt" datum i Ukrainas bevisfilm
  • Märklig datumstämpel kan ha naturliga förklaringar
Publicerad 18 juli 2014 kl 13.27

Utrikes. Kort efter att Malaysian Airlines flight MH17 sköts ned över Ukraina igår släppte den ukrainska regeringen en avlyssnad telefonkonversation på nätet, som visade att ryska separatister låg bakom nedskjutningen. Men dold information som lagras i filen, så kallad metadata, tyder på de att den skapades redan innan planet sköts ned, skriver Zerohedge.

Gilla artikeln på Facebook

Många blev förvånade över att Porosjenkos regering genom sin underrättelsetjänst SBU så snabbt kunde presentera klara bevis – kompletta med engelska undertexter och allt – för att de ryskspråkiga rebellerna låg bakom nedskjutningen som skett bara några timmar tidigare.

Den tunga bevisvideon laddades först upp på sajten Rgost, där dess metadata redovisas öppet. I filinformationen kan man se att videon är i formatet MP4 och att den skapades vid 19-tiden den 16 juli i år, alltså nästan ett dygn innan planet kraschade i Ukraina.

Efter att en rysk bloggare uppmärksammat märkligheterna raderades filen mystiskt från sajten, utan att den ukrainska regeringen förklarade varför.

Zerohedge konstaterar att den felaktiga tidsangivelsen kan ha andra orsaker – en datorklocka som går fel till exempel. Men om filen faktiskt skapades dagen innan planet sköts ned så finns det inte så många andra förklaringar än att Ukraina skjutit ned planet avsiktligt, i syfte att lägga skulden på rebellerna och Ryssland. En konspirationsteori som de flesta i kommentarsfältet på Zerohedge – sidans alternativa profil till trots – hade riktigt svårt att tro på.


Indoeuropeiska myter bekräftas i ny DNA-studie. Unga krigare från jamnakulturen gifte sig med jordbrukande kvinnor.0 Plus

Ny studie ger överraskande resultat. Så nära var det att andra världskriget blev kärnvapenkrig.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.