Metoo-kvinna döms för grovt förtal av Ulf Malmros

Publicerad 3 juli 2019 kl 19.08

Inrikes. Kvinnan påstod under metoo-kampanjen att filmregissören Ulf Malmros hade våldtagit henne under brutala och "rasistiska" former. Nu döms hon till böter för grovt förtal och ska även betala 60.000 kronor i skadestånd till Malmros.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under den feministiska metoo-hösten 2017 som kvinnan publicerade inlägg på Facebook som pekade ut Ulf Malmros som en sadistisk och rasistisk våldtäktsman. Inläggen lades upp i grupper för filmarbetare och journalister och fick stor spridning.

"Han ligger tungt på mig och trycker in sin kuk samtidigt som han håller strypgrepp om min hals", skrev kvinnan bland annat. Våldtäkten påstods ha begåtts i början av 1990-talet då kvinnan arbetade på ZTV.

Malmros förnekade anklagelserna, och anmälde henne för förtal. Han har medgett att han haft sex med kvinnan, men uppgav att det skett frivilligt från båda sidor.

Nu har domen mot kvinnan fallit. Hon döms till villkorlig dom för grovt förtal och 60 dagsböter á 50 kronor. Hon ska också betala 60.000 kronor i skadestånd till Ulf Malmros.

”[Kvinnan] har lämnat uppgifter om att Ulf Malmros gjort sig skyldig till ett mycket allvarligt brott med rasistiska inslag. Hennes uppgifter har fått stor spridning inom den bransch som Ulf Malmros verkar i, vilket innebär att uppgifterna har spritts till såväl hans vänner som hans kolleger”, skriver tingsrätten.

Ulf Malmros har tidigare berättat om hur anklagelserna påverkat honom.

"Det här obehagliga ryktet kommer inte bara följa mig livet ut, det kommer även följa min familj. Inte minst min fru som också arbetar i filmbranschen. I dag lever vi i ett töcken av ångest. Vi kan inte äta. Vi kan inte jobba. Barnen vill inte gå till skolan och hela familjens försörjning är hotad. Vi har gått sönder", skrev han i en debattartikel i Aftonbladet i december 2017.


Nyheter från förstasidan

Trump: "Europa måste ta tillbaka sina IS-terrorister"

Hotar på nytt att "släppa loss" dem i Europa. "USA kommer inte placera dem i Guantanamo i 50 år och betala för det."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Bluffen håller på att ersätta kristendomen. Globalt prästerskap krävs för att tolka och tämja den hotande katastrofen, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Elchocksbehandling föreslås som enda lösning för att "bota rasism". Forskare vill utrota "fördomar" – med elektriska och magnetiska impulser mot hjärnan.0 Plus

Sömnapné kopplas till cancer hos kvinnor. Två- till trefaldigt ökad risk för cancer bland kvinnor med mer uttalad sömnapné.0 

Kultur

Klottersanerare råkade måla över "konstverk" i Rågsved. Misstog "klassisk muralmålning" för vanligt klotter.0 

Dan Park får fyra månaders fängelse – HD prövar inte fallet. Hårt straff för politiskt inkorrekta skämtbilder.0