Metoo-kvinna döms för grovt förtal av Ulf Malmros

Publicerad 3 juli 2019 kl 19.08

Inrikes. Kvinnan påstod under metoo-kampanjen att filmregissören Ulf Malmros hade våldtagit henne under brutala och "rasistiska" former. Nu döms hon till böter för grovt förtal och ska även betala 60.000 kronor i skadestånd till Malmros.

Gilla artikeln på Facebook

Det var under den feministiska metoo-hösten 2017 som kvinnan publicerade inlägg på Facebook som pekade ut Ulf Malmros som en sadistisk och rasistisk våldtäktsman. Inläggen lades upp i grupper för filmarbetare och journalister och fick stor spridning.

"Han ligger tungt på mig och trycker in sin kuk samtidigt som han håller strypgrepp om min hals", skrev kvinnan bland annat. Våldtäkten påstods ha begåtts i början av 1990-talet då kvinnan arbetade på ZTV.

Malmros förnekade anklagelserna, och anmälde henne för förtal. Han har medgett att han haft sex med kvinnan, men uppgav att det skett frivilligt från båda sidor.

Nu har domen mot kvinnan fallit. Hon döms till villkorlig dom för grovt förtal och 60 dagsböter á 50 kronor. Hon ska också betala 60.000 kronor i skadestånd till Ulf Malmros.

”[Kvinnan] har lämnat uppgifter om att Ulf Malmros gjort sig skyldig till ett mycket allvarligt brott med rasistiska inslag. Hennes uppgifter har fått stor spridning inom den bransch som Ulf Malmros verkar i, vilket innebär att uppgifterna har spritts till såväl hans vänner som hans kolleger”, skriver tingsrätten.

Ulf Malmros har tidigare berättat om hur anklagelserna påverkat honom.

"Det här obehagliga ryktet kommer inte bara följa mig livet ut, det kommer även följa min familj. Inte minst min fru som också arbetar i filmbranschen. I dag lever vi i ett töcken av ångest. Vi kan inte äta. Vi kan inte jobba. Barnen vill inte gå till skolan och hela familjens försörjning är hotad. Vi har gått sönder", skrev han i en debattartikel i Aftonbladet i december 2017.


Som magi – spektakulära upptäckten. Så fungerar den mycket enkla och smärtfria terapin.0 Plus

Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Sverigearab gripen för gangstermord i London

Skivbolagsdirektör avrättades på julafton. 22-årig svensk medborgare gripen på Köpenhamns flygplats.0 

Ekonominyheter

Dyrare än någonsin bygga hus i Sverige

Kostnaderna steg 2,9 procent 2019.. Nu ökar Sverige försprånget – är redan dyrast i EU.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Kolumn. Joakim Andersen minns en av vår tids främsta tänkare.0 Plus

Vetenskap

Svenska forskare kan ha hittat fungerande botemedel mot fetma – utan biverkningar. Kan reglera hur mycket och hur snabbt maten bryts ner.0 Plus

Folkslag bär på unika gener från förhistorisk apmänniska. Spår av utdöda arten dröjer sig kvar – mitt i tredje världen.0 Plus

Kultur

Vrålade "Fuck Jimmie!" och visade rumpan i SVT. Kvinnliga artisten skrek ut politiska budskap och visade baken inför kameran.0 

PK-storm mot Stephen King. Kritiserade kvotering av ickevita i filmroller.0