Asylkaoset
Den vanligaste rutten till Sverige går via västra Balkan

Migrationsverket: Därför uppstod asylkaoset

Publicerad 2 december 2015 kl 16.46

Inrikes. Under den andra halvan av 2015 mångdubblades plötsligt asylinvandringen till EU från tredje världen. Merjem Maslo, expert på Migrationsverkets omvärldsenhet, reder nu ut vad det var som hände.
– Den främsta orsaken var att människor i en svår situation upplevde att Schengenområdets yttre gräns var öppen, säger hon.

Gilla artikeln på Facebook

Det var i juli som utvecklingen svängde och antalet asylsökare från Syrien började öka kraftigt. Rutten via Turkiet och Grekland blev under augusti ett huvudalternativ också för afghaner och i september för irakier. I oktober ökade även antalet iranier som tog denna väg.

Under november har antalet asylsökare från Syrien och Irak minskat medan de afghanska asylsökarna har fortsatt att öka, enligt Migrationsverket.

I augusti 2012 förstärkte Grekland bevakningen av landgränsen mot Turkiet genom att sätta upp ett stängsel. Dessutom fick 1.900 poliser i uppdrag att bevaka gränsen. Insatsen var tidsbegränsad och EU-finansierad.

Många asylsökare tog sig då till Europa via Nordafrika, främst Libyen. Den vägen går tvärs över Medelhavet och ledde till många drunkningsolyckor.

Landgränsen mellan Turkiet och Grekland är fortfarande bevakad, men pengarna från EU är slut. Stängslet stoppar dock människor från att ta sig in i Europa den vägen.

I Turkiet finns det i dag nästan tre miljoner syrier. Under senare tid har landet brottats med inrikespolitisk instabilitet vilket har lett till att den turkiska regeringen inte har prioriterat att bevaka gränsen mot Grekland.

Och bevakningen av Schengenländernas yttre gräns är inte heller någon prioriterad uppgift för det problemtyngda Grekland.

Sjöresan från Turkiet till de grekiska öarna är ganska kort och i somras sjönk priset för överfarten till cirka 1.000 euro per person. Detta i kombination med den bristfälliga gränsbevakningen gjorde enligt Migrationsverkets analys att denna resrutt har blivit blev den huvudsakliga vägen in i Europa för människor på flykt från Syrien, Afghanistan, Irak och Iran. I somras åkte dagligen upp emot 10.000 invandrare från Turkiet till de mest närbelägna grekiska öarna i små gummi- och fiskebåtar.

– I och med att Schengens yttre gräns mellan Turkiet och Grekland inte fungerat har fler människor lämnat sina hemländer. Först var det främst syrier, afghaner och irakier som reste den vägen. Sedan kom också allt fler iranier. Utvecklingen kan beskrivas som en snöbollseffekt, säger Merjem Maslo.

Men nu tror Migrationsverket att en förändring kan vara på gång. I måndags ska turkiska myndigheter ha stoppat cirka 1.300 personer som var på väg att sjövägen ta sig från Turkiet till Grekland. Insatsen var den första på flera månader och genomfördes strax efter att EU och Turkiet kommit överens om att tillsammans begränsa antalet invandrare som tar sig in i EU. Men de personer som tagit sig till de grekiska öarna minskade kraftigt redan några veckor före överenskommelsen. Troliga orsaker är enligt Migrationsverket sämre väder och hårdare kontroller på Balkan.

Under sommaren var registreringen av asylsökare som gått i land på de grekiska öarna mycket bristfälligt. Under senare tid har registreringen förbättrats, men Grekland kan endast erbjuda ett fåtal något boende. Dessutom är landet i ekonomisk kris. Därför väljer nästan alla som går i land i Grekland att resa norrut via den västra Balkanrutten..

Samtidigt är säkerhetsläget fortsatt dåligt i asylsökarnas hemländer.

– Men situationen förändrades inte på något dramatiskt sätt i somras, den har länge varit konstant dålig. Det är möjligheten att lätt ta sig in i Europa som har fått så många människor att samtidigt bege sig hit, säger Merjem Maslo.


Inbördeskriget i Syrien och Irak

Spektakulära räden början på slutet för IS. Hundratals tungt beväpnade jihadister i stor kortege fick möta Allah.0 Plus

Kastade molotovcocktails mot lokalen. Video: Men antirasisterna råkade fångas av övervakningskameran.0 Plus

Feministerna lockar barn med gratis medlemsskap. Småglin ska möjliggöra fortsatt skattefinansierad kamp mot "rasism".0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nära 1.000 skjutningar i USA – på en vecka

Efter BLM-kampanjen. Svarta gängvåldet eskalerar bortom kontroll.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Mer från Inrikes

Fängelse efter klankrig i Hjällbo

Elva personer döms efter jätteslagsmålet.. Tillhör de rivaliserande klanerna Simmo och Ali Khan.0 

Svensk vodka behöver inte tillverkas i Sverige

Kammarrättens dom.. Varken svensk vodka eller svensk akvavit behöver spädas i Sverige.0 

Vetenskap

Här invigs världens snabbaste tåg i Kina. Video: Futuristiska svävande supertåget lämnar fabriken.0 Plus

Psykiatrivarningen: Viruset kan utlösa psykos. Coronalarm från Akademiska sjukhuset.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0