Migrationsverket upptäckte 366 fall av människohandel

Publicerad 19 januari 2021 kl 13.36

Inrikes. Antalet misstänkta fall av människohandel låg på höga nivåer för 2020. Detta trots en halvering av antalet asylsökande jämfört med fjolåret, enligt Migrationsverket.

Gilla artikeln på Facebook

Under 2020 identifierade Migrationsverket 366 fall av misstänkt människohandel, vilket var färre än året före då 481 fall upptäcktes av verket.

– Men vi betraktar det ändå som en hög siffra med tanke på de resebegränsningar som rått på grund av coronapandemin, säger Lisa Hultin-Knutas, Migrationsverkets centrala samordnare i arbetet mot människohandel, i ett utskick.

Inreseförbud runtom i Europa har under året lett till färre asylsökare. År 2020 sökte knappt 13.000 personer asyl, jämfört med 21.000 förra året.

Antalet misstänkta fall av personer som utnyttjas på ett otillbörligt sätt på arbetsmarknaden ligger i nivå med förra året, vilket gör det till den vanligaste formen av misstänkt människohandel under 2020; 171 rapporterade fall jämfört med 179 förra året. Att personer utnyttjas på arbetsmarknaden förekommer inom alla processer på Migrationsverket, men flest fall upptäcks inte inom prövningen av arbetstillstånd utan andra typer av tillstånd, till exempel skyddsprövningen.

Tidigare har den vanligaste formen av rapporterad misstänkt människohandel gällt sexuella ändamål – men i år var antalet fall 127 jämfört med 202 förra året.

– Det är svårt att tolka siffrorna, det finns ingenting i övrigt som tyder på att den sexuella exploateringen i Sverige minskat drastiskt. Det är sannolikt att just denna minskning är en följd av det låga antalet asylsökande, säger Lisa Hultin Knutas.


PK-avhoppare förklarar läget i bok om evolution. Genetiken visar att mänskligheten kan delas upp i raser med olika egenskaper, menar han.31 Plus

Forskarna om plötsliga ombytet. Omvälvande händelse runt 1000 f.Kr. förklarar religiösa tabut.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Nicolas Sarkozy döms till fängelse för korruption

Liberale expresidenten mutade domare. Döms till tre års fängelse, varav två år villkorligt.0 

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Skattefinansierad talboksinläsare somnade mitt i boken. Snarkade ljudligt under ”Natt i Caracas” av Karina Sainz Borgo.0 

Disney varnar för rasism i "Mupparna". Klassiska serien klassas som "stötande innehåll".0