Terrordådet i Manchester

Minst 22 döda och 59 skadade i terrordåd mot Ariana Grande-konsert i Manchester

  • Bomb briserade vid ingången till Ariana Grande-konsert med 21 000 besökare
  • Minst 22 döda – flera barn bland dödsoffren
  • Polisen bekräftar att det rör sig om ett självmordsdåd
  • Attentatsmannen dödades själv i explosionen
Publicerad 23 maj 2017 kl 06.51
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Minst 22 människor dödades och 59 skadades när en spikbomb detonerade nära utgången till Manchester Arena i Manchester, Storbritannien efter Ariana Grandes konsert igår kväll. Polisen skriver på Twitter att händelsen betraktas som ett terrordåd.

Gilla artikeln på Facebook

Vittnen berättar att en bomb briserade vid ingången, mellan arenan och Victoria station som den är sammanbyggd med, skriver Daily Mail. Bomben briserade i slutet av konserten, klockan 22:35 lokal tid, då de omkring 21 000 konsert­besökarna var på väg därifrån.

Videoklipp som laddats upp till Youtube och övriga sociala medier visar smällar, kaos och panik inne på arenan, kort efter explosionen. Vittnen berättar om tonåringar som slitits sönder av av spikar och muttrar från bomben. Området vid explosionen beskrevs som en krigszon.

Beväpnad polis, bombgruppen och räddnings­personal larmades till arenan. Tre timmar senare, vid halv två-tiden, genomfördes en kontrollerad detonation vid Cathedral Gardens i närheten av arenan. Den väska som sköts sönder visade sig senare innehålla kläder.

Terrordådet är det värsta som drabbat Storbritannien sedan de islamistiska dåden 7 juli 2005.

Dådet kopplas till Islamiska staten. Ett Twitterkonto twittrade ut kryptiska meddelanden om terrordåd kort innan dådet. I inofficiella IS-kanaler i sociala medier "firas" terrorn, men än så länge har terrorgruppen inte tagit på sig ansvaret för det. New York Times-reportern Rukmini Callimachi betonar att man bör avvakta och se om IS officiellt tar på sig ansvaret för dådet.

Ett videoklipp som spelats upp av flera nyhetsbolag världen över visar en maskerad man som talar om att "Islamiska statens lejon börjar attackera alla korsfarare". Det är emellertid oklart om videon är autentisk.

Amerikanska myndigheter uppger att deras brittiska kollegor identifierat den man som misstänks ligga bakom attacken.

– I nuläget tror vi att attacken igår kväll genomfördes av en man, säger Manchesters polischef Ian Hopkins, rapporterar Reuters.

– Vår prioritet är att slå fast om han agerade ensam eller som del i ett nätverk.

– Jag kan bekräfta att attentats­mannen dog på plats. Vi tror att attentats­mannen hade någon slags improviserad sprängladdning på sig som han detonerade och vållade detta illdåd.

Flera barn uppges finnas bland dödsoffren.

Ariana Grande twittrade inatt ut sin egen sorg över den terror som riktats mot hennes konsert. "Från djupet av mitt hjärta, jag är så ledsen, jag saknar ord", skriver hon. Enligt TMZ är hon chockad av händelsen och en planerad konsert i London på torsdag kommer troligen ställas in.

Den amerikanska popstjärnan hade hunnit spela sista låten och lämnat scenen när bomben briserade.


Nyheter från förstasidan

Folkhälsomyndigheten anmälde Mira Aksoy till MSB: "Främmande makt"

Presschefen Christer Janson anmälde. "Förhöjd risk för informationspåverkan" från Samnytt-skribenten.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.