Terrordådet i Manchester
Arkivbild.

MI5: 23.000 potentiella terrorister i Storbritannien

Publicerad 27 maj 2017 kl 10.40

Utrikes. Invandringen till Storbritannien har fört med sig tusentals islamister. Enligt den brittiska underrättelsetjänsten MI5 finns det cirka 23.000 potentiella så kallade jihadister i landet, skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

På lördagsmorgonen grep polisen i Manchester ytterligare två män misstänkta efter terrordådet mot en Ariana Grande-konsert i måndags.

Totalt har 13 personer gripits i utredningen, varav två har släppts. Nu sitter 11 personer gripna.

Terrorhotnivån i Storbritannien fortsätter att vara "kritisk", och det är oklart när den kommer sänkas. Det innebär att en ny terrorattack är överhängande.

Nu går den brittiska säkerhetstjänsten MI5 ut med uppgifter om att det finns sammanlagt 23.000 potentiella jihadister i Storbritannien, vilket visar hur oerhört svårt det är att förhindra nya terrordåd i landet, skriver Daily Mail.

Mer än 3000 undersöks som "personer av intresse". Samtidigt arbetar den brittiska polisen med 500 aktiva terrorutredningar.

– Det är svårt. Bara för att man blir medveten om att någon sympatiserar med extremism, gör det inte personen automatiskt till en levande och pågående fara. Det är en balansakt – är underrättelsen så pass säker att det räcker för att prioritera en eventuell fara från den personen eller bör våra begränsade resurser lägga fokus på någon annan?, säger en poliskälla till Daily Mail.

Under den muslimska högtiden ramadan, som pågår mellan den 26 maj och 24 juni, har Islamiska Staten uppmanat sina anhängare till "totalt krig" mot icke-muslimer, skriver den brittiska tidningen.


"Klimathotet"

Går steget längre än Greta. Nu presenteras slutgiltiga lösningen på "klimatkrisen".0 Plus

Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polen: Ska vara olagligt att göra som Twitter

Fördömer blockeringen av Donald Trump. Polens nya lagstiftning stoppar godtycklig censur av oliktänkande.0 

Ekonominyheter

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0