Terrordådet i Manchester
Arkivbild.

MI5: 23.000 potentiella terrorister i Storbritannien

Publicerad 27 maj 2017 kl 10.40

Utrikes. Invandringen till Storbritannien har fört med sig tusentals islamister. Enligt den brittiska underrättelsetjänsten MI5 finns det cirka 23.000 potentiella så kallade jihadister i landet, skriver Daily Mail.

Gilla artikeln på Facebook

På lördagsmorgonen grep polisen i Manchester ytterligare två män misstänkta efter terrordådet mot en Ariana Grande-konsert i måndags.

Totalt har 13 personer gripits i utredningen, varav två har släppts. Nu sitter 11 personer gripna.

Terrorhotnivån i Storbritannien fortsätter att vara "kritisk", och det är oklart när den kommer sänkas. Det innebär att en ny terrorattack är överhängande.

Nu går den brittiska säkerhetstjänsten MI5 ut med uppgifter om att det finns sammanlagt 23.000 potentiella jihadister i Storbritannien, vilket visar hur oerhört svårt det är att förhindra nya terrordåd i landet, skriver Daily Mail.

Mer än 3000 undersöks som "personer av intresse". Samtidigt arbetar den brittiska polisen med 500 aktiva terrorutredningar.

– Det är svårt. Bara för att man blir medveten om att någon sympatiserar med extremism, gör det inte personen automatiskt till en levande och pågående fara. Det är en balansakt – är underrättelsen så pass säker att det räcker för att prioritera en eventuell fara från den personen eller bör våra begränsade resurser lägga fokus på någon annan?, säger en poliskälla till Daily Mail.

Under den muslimska högtiden ramadan, som pågår mellan den 26 maj och 24 juni, har Islamiska Staten uppmanat sina anhängare till "totalt krig" mot icke-muslimer, skriver den brittiska tidningen.


Video: Skulle återförenas med sin mor efter sju år. Då angrep 15-åringen henne med sparkar – för att försvara pappans "heder".0 Plus

Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0