Terrordådet i Manchester

Storbritannien avbryter antiterror-samarbete med USA efter läckor

Publicerad 25 maj 2017 kl 14.03
Av Mattias Albinsson

Utrikes. Anti-terrorutredare i Storbritannien har valt att avbryta samarbetet med sina amerikanska kollegor på grund av läckor. Det skriver Reuters.

Gilla artikeln på Facebook

Brittisk polis har sedan igår gjort ytterligare tillslag och gripit fler misstänkta för inblandning i det islamistiska illdådet i Manchester för tre dagar sedan.

– Jag vill försäkra folk om att de gripanden vi gjort är signifikanta och inledande undersökningar av lokaler har avslöjat föremål som vi tror är viktiga för utredningen, säger stadens polischef Ian Hopkins.

Än så länge letar polisen emellertid efter den person som byggde bomben som man tror är någon annan än 22-årige Salman Abedi som genomförde dådet. Det arbetet försvåras emellertid av att amerikanska underrättelse­tjänster påstås läcka uppgifter till media som de fått från sina brittiska kollegor.

Situationen är så allvarlig att Theresa May under torsdagen låter meddela att hon tänker ta upp frågan med USA:s president Donald Trump under ett pågående Nato-toppmöte.

– Jag kommer göra klart för president Trump att underrättelse­information som vi delar mellan våra polismyndigheter måste förbli hemlig, säger hon i ett TV-sänt uttalande.

En brittisk anti-terrorkälla uppger för Reuters att de tillsvidare beslutat sig för att inte längre dela med sig av information till amerikanerna.

– Det gäller fram till dess vi har försäkringar om att inga fortsätta läckor kommer ske, säger källan.

Storbritannien brukar regelbundet dela med sig av underrättelse­information till det som kallas "Five eyes"-nätverket bestående av världens anglosaxiska länder. I det ingår, förutom Storbritannien och USA, även Kanada, Australien och Nya Zeeland.


Bekräftades vara äkta – nu tätnar mysteriet. Besättningen berättar om filmerna från närkontakten som militären först försökte mörka.0 Plus

Liberale toppolitikern på 60-talet förutspådde Sveriges framtid. "De invandringsfientliga" ska "dö" eller "lära sig se den nya verkligheten i ögonen."0 Plus

Nyheter från förstasidan

Löfven: "Trumps tid är nu äntligen över"

Hyllar Biden och fördömer föregångaren. Trump spred "hat och hot", enligt svenske statsministern.0 

Ekonominyheter


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.