Blodbadet i Vetlanda
Foto som visar när polisen griper den misstänkte.

Misstänkt terrordåd i Vetlanda – åtta skadade

Publicerad 3 mars 2021 kl 19.20

Inrikes. Minst åtta personer har skadats efter att man i 20-årsåldern attackerat människor under ett misstänkt terrordåd i Vetlanda. Mannen sköts av polis och befinner sig på sjukhus. Polisen vägrar berätta vilket medborgarskap mannen har men säger att han är "hemmahörande" på småländska höglandet.

Dela artikeln

Läs också: Här skjuter polisen misstänkte terroristen i Vetlanda

Polisen fick klockan 14.54 på onsdagen larmsamtal från Vetlanda om att flera personer hade blivit angripna med ett tillhygge – bland annat på eller i närheten av Bangårdsgatan. Totalt handlar det om fem olika brottsplatser i centrala Vetlanda.

Enligt Vetlanda-Posten angreps offren med kniv.

Åtta personer har skadats.

– Det är nog någon av dem eller flera som är allvarligt skadade, men jag vet inte hur det ser ut med resten, säger polisens presstalesperson Thomas Agnevik till SVT Nyheter.

Klockan 15.10 anlände den första av ett flertal polispatruller till det aktuella området.

Tre minuter senare greps en misstänkt man i 20-årsåldern av polisen efter att ha skjutits av en polis. Den gripne är enligt polisen skadad men skadeläget är oklart. Han fördes till sjukhus med ambulans och bevakas där av polis.

En bild på gripandet som spreds i sociala medier visade en man hemmahörande i tredje världen som har plåstrats om med tryckförband runt vänster ben.

Under en presskonferens vid 20.15-tiden vägrade polisen att berätta vilket medborgarskap mannen har, men säger att han är hemmahörande på småländska höglandet. Polisen uppgav också att mannen är känd av polisen sedan tidigare, men för ringa brottslighet.

Polisen ville heller inte berätta huruvida mannen har yttrat något under den pågående attacken.

Stora områden av centrala Vetlanda har spärrats av i samband med brottsutredningen. Trafikverket beslutade också, på begäran av polisen om ett tillfälligt tågstopp för Vetlanda.

Klockan 18.47 rubricerades ärendet som ett misstänkt terroristbrott, skriver polisen på sin hemsida. Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord, men det finns "detaljer i utredningen" som gör att polisen även utreder eventuella terrormotiv.

Åtta personer uppges vara skadade men det finns inga uppgifter om att någon ska ha avlidit.

Det finns enligt polisen i nuläget inget som tyder på att fler gärningsmän än den gripne varit inblandade.

Parallellt med terrorutredningen om försök till mord pågår även en utredning av polisens agerande i samband med att den misstänkte sköts. Gripandeplatsen är avspärrad och utredningen av polisens agerande utreds av en åklagare vid särskilda åklagarkammaren.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kallar händelserna i Vetlanda "fruktansvärda".

"Flera personer är allvarligt skadade. Det är fruktansvärda händelser och mina tankar går till de drabbade och deras anhöriga. Just nu är det oklart exakt vad som har hänt och vad motivet varit. Polisen har gripit en misstänkt gärningsman och har inlett en särskild händelse för att hantera händelseutvecklingen och skapa trygghet i Vetlanda", uppger Damberg i ett pressmeddelande.

Även statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar dådet, på följande sätt:

"I kväll tänker jag på de som skadats i Vetlanda och deras anhöriga. Jag fördömer det här fruktansvärda våldet. Vi möter dessa avskyvärda handlingar med samhällets samlade kraft."

Artikeln uppdateras.


Så dog soldaterna för "flickskolor" i Afghanistan. Svenska medier sålde in kriget – med hundratusentals döda – som ett feministprojekt.0 Plus

Coronavaccin

Läkare och makthavare hängdes 1948. Här är okända dokumentet som klassar tvångs­vaccinering som brott mot mänskligheten – än idag.0 Plus

Portabel "skyddskupol" skyddar styrkorna på marken. Samtidigt storsatsar Sverige på föråldrade amerikanska Patriot-system.0 Plus

Ekonominyheter

Klart: Personer födda 1957 kompenseras

Så mycket får du – om du är född rätt år.. Årskullen har missgynnats av skattelagstiftningen och höjda åldersgränser.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.