Maktkartellen
Anna Kinberg Batra (t.h) och Elisabeth Svantesson vid pressträffen idag.

Moderaterna svänger – vill plötsligt skärpa invandringen

Publicerad 8 maj 2015 kl 10.39

Politik. Moderaterna presenterade vid en pressträff idag klockan tio sin nya invandringspolitik. Partiet säger nu att man "omprövat integrations- och migrationspolitiken" och vill skärpa invandringspolitiken.

Gilla artikeln på Facebook

Bland annat ska färre permanenta uppehållstillstånd delas ut och fler invandare ska skickas hem till sina hemländer när situationen i deras hemländer förbättrats.

– Kvotflyktingar får permanenta uppehållstillstånd, men förändringen ni ser här är att tillfälliga uppehållstillstånd är huvudregeln för den som kommer hit, sade partiledaren Anna Kinberg Batra vid pressträffen.

Det politiska förslaget om att dela ut tillfälliga uppehållstillstånd, istället för permanenta, är en fråga som Sverigedemokraterna drivit en längre tid.

För att få stanna i Sverige efter att ha bott i landet i tre år krävs därefter i första hand att invandrarna lyckats få ett jobb och inte lever på bidrag, eller att man deltar i etableringsprogrammet. De invandrare som inte sköter sig skickas hem igen, är den nya moderata planen.

Moderaterna vill dessutom, överlag, skicka hem fler invandrare till deras hemländer.

– Det är viktigt att jobba med återvändandet, sade Elisabeth Svantesson (M) och fortsatte att tala om att utvisningsbeslut ska respekteras:

– Det är viktigt att man respekterar skillnaden mellan ett ja och ett nej, för att inte skapa parallellsamhällen i samhället, sade hon.

Moderaterna vill införa ett system med "säkra länder" där man kan skicka tillbaka invandrare från länder utanför EU där det inte är krig eller konflikter och erkänner dessutom att många som söker asyl i Sverige inte är verkliga flyktingar.

– Många som söker asyl i Sverige kommer från EU:s grannländer och i normalfallet har man inte asylskäl, konstaterade Svantesson.

Både Anna Kinberg Batra och Elisabeth Svantesson underströk dock flera gånger att det är "viktigt att värna asylrätten", samtidigt som man öppet erkände att den svenska invandringspolitiken misslyckats.

Moderata ungdomsförbundet (MUF) har efter pressträffen sagt att man tänker ta strid mot den nya restriktiva moderata invandringspolitiken.


Nyheter från förstasidan

Utlandsadoptioner har fallit med 85 procent

Slappare krav för statlig befruktning en av förklaringarna. Singelkvinnor med BMI på upp till 35 kan numera få vårdens hjälp att skaffa barn.0 

Ekonominyheter

Swish ligger nere igen. "Jobbar för fullt på det".0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.