Coronavaccin

Moderna och Pfizer ger hjärtinflammation

Publicerad 27 juni 2021 kl 13.27

Vetenskap. Det amerikanska läkemedelsverket FDA lägger nu till hjärtinflammation som känd biverkning för både Moderna och Pfizers vaccin mot covid-19, rapporterar CNN. Många av de drabbade är yngre, enligt USA:s folkhälsomyndighet CDC.

Gilla artikeln på Facebook

Tidigare i veckan framkom det att den amerikanska folkhälso­myndigheten CDC hade fått in över 1.200 rapporter om hjärt­inflammation i anslutning till vaccinering mot corona. CDC har bekräftat cirka 300 av dessa fall, varav många bland unga män och ungdomar över 16 års ålder, skriver CDC i ett pressmeddelande.

Enligt CDC visar sig hjärt­inflammationen typiskt sett några dagar efter full vaccinering.

USA:s läkemedelsverk FDA uppger i ett eget press­meddelande att det handlar om risken för myokardit, en inflammation som bryter ned hjärtmuskeln, och perikardit, som innebär att vävnad som omgärdar hjärtat förstörs.

Båda dessa biverkningar ska listas som kända biverkningar på den amerikanska bipacksedeln för Modernas och Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 från och med fredagen. Av bipacksedeln framgår att en ökad risk för båda typerna av hjärtinflammation särskilt uppstår efter den andra dosen.

Den nya bipacksedeln uppmanar allmänheten att söka "omedelbar medicinsk hjälp" om man känner av någon av symptomen bröstsmärtor, andningssvårigheter eller onormal hjärtrytm efter vaccinering.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Iranska krigsfartyg på Östersjön

Bilder: Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Bilder från grannar avslöjar. Nu oroar sig grannarna i den lilla dalaorten Gagnef.0 

Kultur

Kurt Westergaard död. Danske Muhammedtecknaren avliden.0