Morgan Johansson bygger ännu ett jättefängelse

Publicerad 26 oktober 2020 kl 16.10

Inrikes. Ett nytt stort fängelse ska byggas i Kalmar. Det väntas stå klart 2027 och inhysa 300 fångar. Det offentliggjorde Kriminalvården och justitie - och migrationsminister Morgan Johansson (S) till kommunen under ett besök idag, uppger Ekot.

Gilla artikeln på Facebook

I somras skrev Fria Tider om att Sveriges näst största fängelse ska byggas i skånska Trelleborg.

"Kriminalvården växer! Idag blev det klart att en ny stor anstalt ska byggas i Trelleborg", dundrade justitieminister Morgan Johansson stolt på Twitter.

I september var det dags igen. Då stod det klart att Kristianstad ska få ett nytt stort rättscentrum och ett tre gånger så stort häkte.

Även då twittrade Johansson om att "Kriminalvården växer!" och framhävde att det skulle leda till många nya jobb. I sociala medier påpekades dock att det vore bättre med ett tryggare och mindre kriminellt Sverige, i stället för nya skattefinansierade fängelser.

På måndagen framkommer det att ytterligare en anstalt nu ska byggas i Sverige. Denna gång i Kalmar.

Precis som i Trelleborg ska fängelset få 300 platser. Idag finns det en anstalt i klass två i Kalmar som har 60 platser, ett häkte med 35 platser samt ett frivårdskontor.

Det handlar alltså om en stor utbyggnad.

– En ny anstalt och ett nytt häkte i Kalmar innebär ytterligare en viktig del i arbetet med att modernisera vår infrastruktur och samtidigt öka vår platskapacitet långsiktigt. Valet att etablera den nya anstalten i Kalmar innebär att vi kan ta tillvara på den kompetens som redan idag finns i Kalmar vilket är en stor fördel jämfört med att bygga upp en verksamhet helt från grunden, säger ekonomi- och fastighetsdirektör Björn Myrberg i en kommentar på Kriminalvårdens hemsida.


Nya Sverigebilden

Här talar invandraren ut om sitt hat mot svenskar. "Ni är äckliga pedofiler" och "ni kommer aldrig lyckas kasta ut oss", säger han bland annat.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Riksbanken: Ny nedgång i ekonomin

Reporäntan kvar på noll procent. "Väntas vara kvar på den nivån de kommande åren."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Bogvisiret var en bluff. Widar Nord om varför Estoniabilderna är århundradets avslöjande.0 

Kolumn: Joakim Andersen. Borgare skyller på "sossarna" – men undviker problemets kärna.0 Plus

Vetenskap

Läderbaggarna riskerar bli hemlösa. Brist på yngre träd i ekhagar skapar problem.0 

Forskare: Så blir du YNGRE med nya vetenskapliga metoden. Professorn: "Vi går bakåt i tiden"0 Plus

Kultur