Foto: PressTV

Mossad bakom spektakulära forskarmord

Publicerad 9 februari 2012 kl 20.17

Utrikes.Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad ligger bakom den senaste tidens spektakulära mord på iranska kärnforskare. Det uppger flera amerikanska tjänstemän, som dessutom bekräftar att Obama varit medveten om terroristkampanjen.

Gilla artikeln på Facebook

De högt uppsatta amerikanska befattningshavarna berättade, på villkor av anonymitet, för NBC News att Israel ligger bakom den uppmärksammade avrättningskampanjen mot iranska kärnforskare.

Åtminstone fem vetenskapsmän med anknytning till Irans kärnkraftsprogram har sedan 2007 dödats i de sofistikerade avrättningarna.

Enligt källorna har morden begåtts av den vänsterextrema terroristorganisationen Folkets mujahedin (MEK), som finansieras, beväpnas och övas av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Obamaadministrationen ska hela tiden ha varit medveten om den israeliska kampanjen, men har enligt tjänstemännen inte varit direkt involverad i morden.

Ett amerikanskt samarbete med MEK skulle vara olagligt eftersom gruppen klassas som en terroristorganisation av amerikanska myndigheter. MEK var i slutet av 70-talet involverad i den iranska revolutionen och anklagas bland annat för att ha mördat amerikanska militärer.


Mostafa Ahmadi Roshan (Foto: Privat)

Irans utrikesdepartement säger sig dock ha bevis för att CIA var inblandad i det tekniskt sofistikerade mordet på forskaren Mostafa Ahmadi Roshan i januari.

Ahmadi Roshan och hans chaufför mördades utanför Teherans universitet av en magnetbomb som fästes på deras bil från en förbipasserande motorcykel.

Mohammad Javad Larijani, en av högste ledaren Ayatollah Khameneis närmsta rådgivare, säger till NBC News att Mossads relation till MEK är "nära och intrikat". Förutom att bidra med vapen och stora summor pengar har Mossad hårdtränat MEK-agenter i Israel.

Vid ett tillfälle ska underrättelsetjänsten till och ha med byggt en exakt kopia av en iransk kärnforskares hus så att terroristerna skulle kunna bekanta sig med miljön.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Polisen: Talet om somalier och IQ inte olagligt

Hatbrottsgruppen oväntade beslut. "Om vi tänker oss en somaliska med 70 i IQ och burka."0 

Ekonominyheter

Klarnas kreditförluster fördubblade när fler än någonsin söker skuldsanering

Inkassojättens kundförluster 1,2 miljarder.. "Det finns ett stort behov" av att slippa betala i Sverige nu, enligt Kronofogden.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Ingen kronisk kansler. Ett annat Tyskland är att vänta när Angela Merkel väl lämnar makten.0 

Fotografier och video. Tysk-svenska konstruktionen omdanar svenskt luftvärn – här avfyras roboten för första gången från svensk mark.0 Plus

Mer från Utrikes

Greta kräver att Norge slopar oljeproduktion

Norge har hittat ett gigantiskt oljefält.. Men Greta Thunberg vill att landet gör sig "fossiloberoende". 0 

Snus kan klassas som knark i Ryssland

Moskvapolisen kräver narkotikaklassning.. Förslaget: Minst sex års fängelse för försäljning.0 

Joe Biden kallade 84-årig väljare för "fetto"

Lättkränkt presidentkandidat ilsknade till.. "Låt oss göra armhävningar ihop, låt oss springa, låt oss göra vad du vill, låt oss ta ett IQ-test."0 

Sidor

Vetenskap

Svensk upptäckt: Så blir man mätt utan att äta. Spektakulära genombrottet i kampen mot fetma.0 Plus

Forskare: Nymfomani beror på hormonstörning – och kan botas. Svensk upptäckt öppnar för medicin mot beteendet.0 Plus

Kultur

Rolf Lassgård spelar präst som byter kön. Ny svensk storfilm har premiär i februari.0