Foto: PressTV

Mossad bakom spektakulära forskarmord

Publicerad 9 februari 2012 kl 20.17

Utrikes.Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad ligger bakom den senaste tidens spektakulära mord på iranska kärnforskare. Det uppger flera amerikanska tjänstemän, som dessutom bekräftar att Obama varit medveten om terroristkampanjen.

Gilla artikeln på Facebook

De högt uppsatta amerikanska befattningshavarna berättade, på villkor av anonymitet, för NBC News att Israel ligger bakom den uppmärksammade avrättningskampanjen mot iranska kärnforskare.

Åtminstone fem vetenskapsmän med anknytning till Irans kärnkraftsprogram har sedan 2007 dödats i de sofistikerade avrättningarna.

Enligt källorna har morden begåtts av den vänsterextrema terroristorganisationen Folkets mujahedin (MEK), som finansieras, beväpnas och övas av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Obamaadministrationen ska hela tiden ha varit medveten om den israeliska kampanjen, men har enligt tjänstemännen inte varit direkt involverad i morden.

Ett amerikanskt samarbete med MEK skulle vara olagligt eftersom gruppen klassas som en terroristorganisation av amerikanska myndigheter. MEK var i slutet av 70-talet involverad i den iranska revolutionen och anklagas bland annat för att ha mördat amerikanska militärer.


Mostafa Ahmadi Roshan (Foto: Privat)

Irans utrikesdepartement säger sig dock ha bevis för att CIA var inblandad i det tekniskt sofistikerade mordet på forskaren Mostafa Ahmadi Roshan i januari.

Ahmadi Roshan och hans chaufför mördades utanför Teherans universitet av en magnetbomb som fästes på deras bil från en förbipasserande motorcykel.

Mohammad Javad Larijani, en av högste ledaren Ayatollah Khameneis närmsta rådgivare, säger till NBC News att Mossads relation till MEK är "nära och intrikat". Förutom att bidra med vapen och stora summor pengar har Mossad hårdtränat MEK-agenter i Israel.

Vid ett tillfälle ska underrättelsetjänsten till och ha med byggt en exakt kopia av en iransk kärnforskares hus så att terroristerna skulle kunna bekanta sig med miljön.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nyheter från förstasidan

Vänsterdomaren Ruth Bader Ginsburg död

Blev 87 år gammal. Vill inte ersättas av Donald Trump.0 

Ekonominyheter

FI inleder ärende mot skandalbanken – igen. Misstänks för brott mot marknadsmissbruksförordningen.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

CHOCKBILDER: "Det är bortom förkrossande". Islamiska staten brände ned hotell i kändistäta semesterparadiset.0 Plus

Vetenskap

Partytricket "Dragon's Breath" kan spräcka din magsäck. Barn och unga stoppar flytande kväve i munnen.0 

Studie: Vanlig Alvedon ändrar din personlighet. Ökad riskbenägenhet, lägre empati...0 Plus

Kultur

Raskrav införs för att få Oscar för bästa film. Nya "mångfaldskriterier" måste uppfyllas.0