Foto: PressTV

Mossad bakom spektakulära forskarmord

Publicerad 9 februari 2012 kl 20.17

Utrikes.Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad ligger bakom den senaste tidens spektakulära mord på iranska kärnforskare. Det uppger flera amerikanska tjänstemän, som dessutom bekräftar att Obama varit medveten om terroristkampanjen.

Gilla artikeln på Facebook

De högt uppsatta amerikanska befattningshavarna berättade, på villkor av anonymitet, för NBC News att Israel ligger bakom den uppmärksammade avrättningskampanjen mot iranska kärnforskare.

Åtminstone fem vetenskapsmän med anknytning till Irans kärnkraftsprogram har sedan 2007 dödats i de sofistikerade avrättningarna.

Enligt källorna har morden begåtts av den vänsterextrema terroristorganisationen Folkets mujahedin (MEK), som finansieras, beväpnas och övas av den israeliska underrättelsetjänsten Mossad.

Obamaadministrationen ska hela tiden ha varit medveten om den israeliska kampanjen, men har enligt tjänstemännen inte varit direkt involverad i morden.

Ett amerikanskt samarbete med MEK skulle vara olagligt eftersom gruppen klassas som en terroristorganisation av amerikanska myndigheter. MEK var i slutet av 70-talet involverad i den iranska revolutionen och anklagas bland annat för att ha mördat amerikanska militärer.


Mostafa Ahmadi Roshan (Foto: Privat)

Irans utrikesdepartement säger sig dock ha bevis för att CIA var inblandad i det tekniskt sofistikerade mordet på forskaren Mostafa Ahmadi Roshan i januari.

Ahmadi Roshan och hans chaufför mördades utanför Teherans universitet av en magnetbomb som fästes på deras bil från en förbipasserande motorcykel.

Mohammad Javad Larijani, en av högste ledaren Ayatollah Khameneis närmsta rådgivare, säger till NBC News att Mossads relation till MEK är "nära och intrikat". Förutom att bidra med vapen och stora summor pengar har Mossad hårdtränat MEK-agenter i Israel.

Vid ett tillfälle ska underrättelsetjänsten till och ha med byggt en exakt kopia av en iransk kärnforskares hus så att terroristerna skulle kunna bekanta sig med miljön.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Kolumn: Paul Gottfried. Om lärosäten som dukar under för politisk korrekthet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Aftonbladet-profilen åter i rampljuset. "Jag i mötet med sköterskan: Jonna Sima? Ja, Aftonbladet läser jag INTE!" 0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Snabbt ökande förskrivning av adhd-läkemedel . Var tionde pojke i Sverige har nu fått diagnosen.0 

Enkelt test visar risken för alzheimer. Lundaforskarnas upptäckt.0 

Kultur

"Jag kallar det PK": Ulf Brunnberg rasar mot nya Saltkråkan. Skådisarnas bråk om nyinspelningen.0 

Van Morrisons nya album stämplas som antisemitiskt. Har låtar som "They Own the Media".0