Innocence of muslims

Muhammed-filmare dömd till fängelse

Publicerad 8 november 2012 kl 10.26

Utrikes.Den ökända b-filmaren Nakoula Basseley Nakoula har dömts till ett års fängelse av amerikansk domstol för att ha brutit mot villkoren i sin villkorliga frigivning i filmproduktionen, rapporterar Reuters/TT.

Gilla artikeln på Facebook

De kontroversiella islamsatiriska filmen "Innocence of Muslims" orsakade stor upprördhet i den muslimska världen och dussintals människor dödades i följande upplopp – därav flera amerikaner när en hemlig CIA-anläggning stormades i Libyen.

Nakoula Basseley Nakoula, som tros ha varit inblandad i produktionen av filmen, döms nu till ett års fängelse för att ha brutit mot sin villkorliga frigivning från en tidigare bedrägeridom. Domaren bedömer att han gjort sig skyldig till "fortsatt lurendrejeri" och han döms bland annat för att ha gått under flera namn.

Nakoulas advokat å andra sidan hävdar att domen är politisk och går emot yttrandefriheten.

– Jag menar att staten har använt processen som en förevändning för att beröva min klient hans konstitutionella rätt till yttrandefrihet, säger advokat Steven Seiden.

Nakoulas uppger att han skrev filmens manus, men att han inte äger filmen. Sedan efter att han greps och har suttit i häkte har det varit aktivitet på det youtube-konto som först postade filmen på internet.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Åtalet mot AFA

Ekonominyheter

Machetegäng rånar mäklare på Rolexklockor

Nya fallet efter visning i Västerås.. Tidigare blev en mäklare av med en klocka värd 100.000.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Eftermälet i historieböckerna: "Rasist". Paul Gottfried om de kloka männen som vänstern vill att vi ska glömma.0 Plus

Vetenskap

Här flyr forskningschefen på Pfizer frågan om celler från aborterade foster i vaccinet. Läkemedelsjätten försökte mörka det obehagliga.0 Plus

"Skräp-dna" bakom skillnaden mellan människa och schimpans . Därför fungerar våra hjärnor olika. 0 

Kultur

Rolling Stones slutar spela "Brown Sugar". Klassiska hitlåten stoppas efter PK-kritiken.0