Trots tydlig film på misshandeln.

" />

Trots tydlig film på misshandeln.

" />

Trots tydlig film på misshandeln.

" />
Innocence of muslims
OKLART MOTIV MED SPARKEN: Det menar en mycket oenig tingsrätt i Malmö.
Faksimil

Muslimledare frikänns för spark och slag mot 62-årig Malmöbo – oklart motiv med våldet enligt rätten

Publicerad 16 november 2013 kl 13.39

Inrikes.En oenig Malmö tingsrätt friar den 52-årige arabiske demonstrationsledare som sparkade och slog en åskådare under demonstrationen mot Muhammed-filmen "The Innocence of muslims" i september i fjol. Rätten menar att de inte kan dra någon "säker slutsats" om mannens avsikt med sparken och slagen.

Gilla artikeln på Facebook

Det var söndagen den 23 september som demonstranter samlades på Gustav Adolfs torg och marscherade mot Möllevångstorget för att hålla tal. På vägen till torget längs Södra Förstadsgatan uttryckte en Malmöbo sitt missnöje mot demonstration och med profeten Muhammed.

Då brast det för demonstrationens ledare, en 52-årig arab, som överöste 62-åringen med sparkar och slag. På en kort amatörfilm från platsen kan man tydligt se demonstrationsledaren måtta en spark och ett slag mot 62-åringen.

Efter misshandeln omhändertogs mannen som överfölls av polis och fördes bort. Polisen uppgav, vilket fångades på film, att de "inte ville ha något upplopp". Demonstrationståget tilläts sedan fortsätta.


FaksimilMÅTTAR ETT SLAG: 52-åringen gick till attack efter 62-åringens protester.

"[Jag] protesterade genom att ropa att Mohammed var en galning, pedofil och massmördare", säger den misshandlade 62-årige mannen till rätten.

62-åringen uppger att fick minst ett slag mot huvudet en spark mot ena benet. Efter misshandeln var han tvungen att uppsöka läkare två gånger för undersökning. 52-åringen å andra sidan uppger att han gjorde sparken för att skrämma honom, inte för att träffa, och att "armrörelsen" var för att visa att mannen skulle gå därifrån.


FaksimilTRÄFFAR SLAGET, FRÅGAR SIG RÄTTEN: Ledarens kamrater verkar vilja avbryta misshandeln.

Malmö tingsrätt finner att "det går inte att med utgångspunkt från den korta film som åklagaren åberopat dra någon säker slutsats i frågan om [52-åringen] träffade [62-åringen] med en spark och ett slag". Rätten menar också att "[d]et kan inte heller dras någon säker slutsats om [52-åringens] avsikt med att han måttade en spark och ett slag mot [62-åringen]".

Den misshandelsåtalade araben frias därför. Rätten är dock oenig. Av de tre nämndemännen vill två att 52-åringen ska dömas för misshandel.


Faksimil"Jag vill inte ha något upplopp här förstår du", säger polismannen. "Upplopp? Jag är EN person. Det där är upploppet. De slog ner mig", säger 62-åringen till polismannen innan han omhändertas.

Polisens bild av händelsen är dock mycket klar – de valde att ge 52-åringen beröm.

– Arrangörerna för den här demonstrationen ska ha en eloge. Den har skötts exemplariskt, sa polisens yttre befäl Jesper Ingvert till Sydsvenskan på den aktuella söndagen för demonstrationen.

Se hela åklagarens film här:

Alla poliser håller dock inte med om ledningens beskrivning av händelsen.

– Om arrangörerna för den här demonstrationen har misshandlat en person, då har de inte skött demonstrationen så bra som det har blivit beskrivet, sa kommissarie Hans Bengtsson vid Malmöpolisen, som utredde saken, till Fria Tider förra året, i samband med att han såg filmen.

I en separat händelse ska enligt vittnesuppgifter ytterligare en person, en kvinna, jagats bort av demonstranter efter att hon gjorde ”obscena gester”.

Den friande domen har mötts med tystnad i svensk media, då, förutom Fria Tider, alla tidning har valt att inte skriva om saken.


Plusinnehåll Du behöver vara prenumerant på Fria Tider Plus för att ta del av hela denna artikel. Redan kund? Logga in direkt. Annars kan du skapa ett konto via erbjudandet nedan.

Köp Fria Tider Plus: 1 krona per dag

Nya bilder visar: Stalins ubåt fick in fullträff. Endast sju av 40 ombord överlevde S-märkta militärtransporten till Tredje riket.0 Plus

"Rasistisk attack" väcker starka känslor. Kvinnan fick näs- och kindbenen brutna av männens oprovocerade våld.0 Plus

Vansinneskörningen i Malmö

Körde sin Mercedes rakt in i parkerade bilar under vansinnesfärd. Mammans ben var "söndertrasat" när den 21-årige bidragstagaren valde att avvika i riktning mot Rosengård.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Polen: Ska vara olagligt att göra som Twitter

Fördömer blockeringen av Donald Trump. Polens nya lagstiftning stoppar godtycklig censur av oliktänkande.0 

Ekonominyheter

Facebook och Twitter förlorar miljarder

Marknaden orolig för hur plattformarna kommer klara sig.. Donald Trumps 89 miljoner följare stod för 40 procent av trafiken på Twitter.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

"Därför stämmer jag Swedbank". Widar Nord om sin tvist med S-märkta bankjätten.0 

Eldsvåda hjälpte Hitler krossa oppositionen 1933. Man kan ana varför Demokraterna vill framställa ett mindre upplopp som en statskupp, skriver Jan Tullberg.0 

Vetenskap

Så drabbas DIN ekonomi av satsningen på vindkraft. Svenska forskare sågar "energiomställning" från kärnkraft.0 Plus

Kultur

"N***rtårtan" i topp när SVT summerar tiotalets största kulturdebatter. Lena Adelsohn Liljeroth (M) satte kniven i blackface-tårta 2012.0