Eliassons julsemester
Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson lät en medarbetare censurera negativa uppgifter om honom själv på Wikipedia.

Myndigheter censurerar på Wikipedia

Publicerad 1 september 2014 kl 14.59

Inrikes. Flera svenska myndigheter har gått in i artiklar på Wikipedia och redigerat bort negativa uppgifter om sig själva, rapporterar Dagens Nyheter.

Gilla artikeln på Facebook

I februari skrev Försäkringskassans generaldirektör Dan Eliasson, 53, ett inlägg på Twitter som beskrev hur han "kräks" av att se SD-ledaren Jimmie Åkesson på tv.

Utspelet fick stor uppmärksamhet, och i Eliassons artikel på Wikipedia tillkom ett stycke om hur flera personer, bland annat filosofen Per Bauhn, riktat kritik mot myndighetschefen.

Men någon månad efter händelsen redigerades artikeln. De två kritiska rösterna plockades bort och ersattes av positiva omdömen.

Censuren skedde via ett anonymt ip-nummer som nu kan knytas till Försäkringskassan, enligt DN.

I ett mejl till DN bekräftar Helena Esscher, som är presschef på Försäkringskassan, att det var en medarbetare till Dan Eliasson som låg bakom ändringen. Medarbetaren ska ha redigerat artikeln i samråd med 53-åringen i syfte att "balansera" texten.

Tidningen beskriver hur flera andra myndigheter och politiska partier gjort liknande redigeringar på det digitala uppslagsverket. Bland annat har Moderaterna raderat uppgifter om Mufs spritfester och Tillväxtverket har försökt tona ned uppgifter om myndighetens slöseri med skattepengar.

Ett Twitterkonto, Tredje statsmakten, kartlägger nu regelbundet alla redigeringar som görs på Wikipedia via ip-adresser knutna till myndigheter och politiska partier.


Man hittades död i öknen. Ska ha försökt våldta åsna som sparkade bakut, enligt uppgifter i sociala medier.57 Plus

Nya Sverigebilden

Kommer tvingas bryta sin passunion med Sverige, enligt dansk toppolitiker. Som arabland kommer Sverige inte längre ha mycket gemensamt med Danmark, menar hon.0 Plus

Skräckinjagande ljuden beskrivs som vrål från en drake. Tusentals samlades för att hitta varelsen som ger ifrån sig lätet.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Iranska krigsfartyg på Östersjön

Bilder: Första Östersjöbesöket från Mellanöstern-landets marin. Ryssand har satt in tre strategiska atomubåtar med kärnvapenkapacitet.0 

Ekonominyheter

Kaffepriset upp 60 procent sedan januari

Arabicabönor skenar mest.. "Större inflations­mönster" syns nu på råvarumarknaden.0 


Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.