Spänningarna i Europa

Nato-medborgare tvekar om grundprincip

Publicerad 11 juni 2015 kl 07.24

Utrikes. I flera av Natos medlemsstater uppger en majoritet att de inte tycker att deras länder ska hjälpa grannar som hamnar i krig med Ryssland. Det visar en ny opinionsmätning från Pew.

Gilla artikeln på Facebook

En av de grundläggande principerna i Nato går ut på att ett angrepp mot ett av medlemsländerna ska betraktas – och besvaras – som ett angrepp mot hela alliansen.

Men i Frankrike, Italien och Tyskland är över hälften av medborgarna redo att frångå den principen, visar mätningen från Pew. Exempelvis svarar 58 procent av tyskarna att de inte anser att Tyskland ska ge militärt stöd till ett hypotetiskt grannland som är med i Nato och som hamnar i en "allvarlig militär konflikt" med Ryssland.

Amerikanerna är mest stridslystna – 56 procent stödjer det militära scenariot. De flesta kanadensare, britter och polacker har inte heller något emot att kriga ifall ett av deras grannländer hamnar i en sådan konflikt.

Opinionsundersökningen visar också att endast en minoritet av Nato-ländernas medlemmar vill att millitäralliansen ska skicka vapen till Ukraina.

I Ryssland har samtidigt förtroendet för USA och EU minskat drastiskt de senaste åren. Endast 15 procent av ryssarna uppger sig ha en positiv bild av USA, enligt mätningen. Samtidigt är förtroendet för Putins utrikespolitik mycket starkt i Ryssland. 83 procent uppger sig stödja presidentens politik gentemot Ukraina, och 85 procent anser att han sköter relationerna med USA på ett bra sätt.


Knockade helt kvarter. Det turkarna inte vet: Han är proffsboxare.0 Plus

Asylsexvåldet

Överföll Röda korset-kvinna i asylboendets källare. Afghanen hade just fått lära sig att respektera västerländska kvinnor.0 Plus

Nyheter från förstasidan

SD-tjänsteman portas av partiet

Ville skapa "svenska zoner". SD reagerar snabbt på vänsterextrema Expos avslöjande.0 

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Opportunisten blev ofrivilligt intressant. På ett sätt klädde Lars Vilks av den svenska makten.0 

Spotify och P3 i all ära. Men varför låter föräldrar sina barn lyssna på sånt här?0 

Vetenskap

Historisk tillfällighet slog ut elbilen. Biltyperna konkurrerade om herraväldet redan från start.0 Plus

Vikingar bodde i Amerika år 1021. Byggde hus på kontinenten för exakt 1.000 år sedan.0 

Kultur

Rapparen: Spotify "en väg in i kriminalitet". "Det största du kan vara är en gangster med mikrofon".0