Spänningarna i Europa
Amerikanska soldater under en militärövning i Ukraina, juli 2013.

Nato skapar antirysk insatsstyrka

Publicerad 5 september 2014 kl 16.00

Utrikes. Natos generalsekreterare Anders Fogh Rasmussen meddelade under Natotoppmötets sista dag i Wales idag att militäralliansens beslutat om att sätta ihop en särskild antirysk insatsstyrka.

Gilla artikeln på Facebook

– Säkerhetsmiljön vi står inför är mer oförutsägbar än någonsin. Ryssland attackerar Ukraina, våldsamma extremister är på frammarsch i Mellanöstern, instabiliteten växer i Nordafrika, sade Fogh Rasmussen innan han fortsatte:

– Idag enades vi om att skapa vad jag skulle kalla en spjutspets inom våra insatsstyrkor, en insatsstyrka med en mycket mycket hög beredskap redo att sättas in med mycket kort varsel. Denna spjutspets kommer att omfatta flera tusen landtrupper, redo att sättas in inom några dagar, understödda med luft-, sjö- och specialstyrkor.

Den nya insatsstyrkan ska stationeras i Östeuropa och är tänkt att avskräcka Ryssland från att ingripa i EU:s och USA:s politiska ambitioner. Nato har den senaste tiden successivt skärpt tonen mot Ryssland och sätter nu även en allt starkare militär press på den forna fienden från kalla krigets dagar.

Det stod inte omedelbart klart hur Ryssland tänker svara på Nato:s utspel, men den ryske presidenten Vladimir Putin har tidigare gjort klart att Ryssland tänker "upprätthålla sin stats oberoende och enhet" samt "neutralisera interna och externa hot".


Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Våld, skattepengar och extremism. Ska Moderaterna regera med SD-stöd måste de kapa banden till Expo.0 

Jan Tullberg om rekryteringen. "Geten är inte lämplig som trädgårdsmästare."0 

Mer från Utrikes

Vetenskap

Längre amning kan motverka fetma. "Riskgener" kan vara fördelaktiga vid rätt förutsättningar.0 

Hjärnans utveckling kartlagd in i minsta detalj. Svenska forskarnas framsteg.0 

Kultur

Nya anti-transboken för barn: "Elefanter är inte fåglar". 22-årig högerprofil bakom barnboken.0