Nya Sverigebilden
Rubriken i New York Times.

New York Times om Sverige: "Pariastaten"

Publicerad 23 juni 2020 kl 10.37

Inrikes. Sveriges så kallade coronastrategi har gjort landet till "paria" ute i Europa och bland sina grannländer. Det skriver New Tork Times i en ny artikel, som även lyfter fram Sveriges höga invandring och syn på brottslighet.

Gilla artikeln på Facebook

Den svenska "coronastrategin" imponerar inte utomlands.

Den uppfattas nu snarare som ett misslyckande och enligt en mindre smickrande rubrik i New York Times provar Sverige sina nya status som "Pariastaten".

Med detta menar tidningen att svenskar är portade i stora delar av Europa samt sina grannländer, på grund av den höga nivån av coronavirus.

"I flera länder, som Nederländerna och Cypern, är de helt förbjudna. Österrike kräver ett hälsointyg. Grekland sätter svenskar karantän i minst en vecka, även om de testar negativt för coronaviruset", skriver New York Times.

Enligt den amerikanska tidningen är Sverige något av en "regional hegemon" i Skandinavien men som enligt sina kritiker inte drivs av ödmjukhet utan arrogans och exceptionalism.

New York Times framhäver även Sveriges ovanligt stora invandring och påpekar att en fjärdedel av befolkningen nu är från andra länder.

Jacob Nielsen, redaktör på Altinget.dk, förklarar för tidningen att Sveriges egenartade syn på invandring och kriminalitet skapat den största sprickan mellan Danmark och Sverige på hundra år, ända sedan första världskriget.

I Danmark diskuteras allt, medan Sverige präglas av en förhärskande "konsensusorienterad kultur", säger han.


Stora skillnader bara mellan japaner i syd och nord. Forskaren: "Folkslag från kalla klimat är över hela världen är längre, intelligentare, mer sociala, mindre brottsbenägna och uppvisar lägre fertilitet."0 Plus

Ekonominyheter

Köper jätteannonser mot "bankmaffia"

Slaget om silverpriset fortsätter.. Småsparare köper nu annonser mot prisdumpande blankare i banksektorn.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Slipper svara – varje gång. Ordföranden ingriper så fort banken får en svår fråga från Fria Tiders chefredaktör Widar Nord.0 

"Sveriges Soros" förlorar tvist mot staten. Riskkapitalisten Gabriel Urwitz, 71, tvingas punga ut igen.0 

Vetenskap

Corona ökar risken att föda för tidigt. Gravida kvinnor läggs till som riskgrupp.0 

Populär kemikalie ger barn lägre IQ. Finns överallt – först nu har den undersökts.0 

Kultur

Tempus-härvan: 7 av 10 prenumeranter fanns inte. Tvättade bidragspengar i moderbolaget.0 

"Timbuktu" ska översätta Gormans dikt till svenska. Efter PK-spektaklet i Nederländerna.0