Asylkaoset

NGO-förbud infört på libyskt vatten

Publicerad 13 augusti 2017 kl 10.56

Utrikes. Nu stoppar Libyen de europeiska frivilligorganisationer som smugglar flyktingar från Libyen till EU. På torsdagen utlyste landet ett exklusivt räddningsområde i sitt territorialvatten, där endast Libyens myndigheter får rädda fartyg i nöd.

Gilla artikeln på Facebook

De invandrare som räddas av libyska fartyg kommer inte att, som i fallet med NGO:ernas fartyg, få en gratisresa till Europa, utan istället köras tillbaka till Libyens kust, skriver FranceInfo.

Flottans befälhavare Ayoub Kacem säger att beslutet siktar in sig på europeiska NGO:er som "påstår sig rädda nödställda migranter och syssla med humanitär verksamhet" i Libyens farvatten, men som i själva verket ägnar sig åt olaglig verksamhet.

– Vi vill sända en tydlig signal till alla som tränger in på libyskt område och ignorerar den libyska kustbevakningen, säger han.

Flera NGO:er har tidigare kritiserat Libyens kustbevakning för att de kör tillbaka illegala invandrare till Libyen istället för att låta dem ta sig vidare för att söka bidrag och asyl i Europa, trots att de vill göra det senare.


Familjen som flydde Sverige

Sverige tvångsplacerade henne hos arabisk bidragsfamilj. Då "kidnappade" pappan sina egna döttrar och flydde landet – nu talar hon ut i utländsk media.0 Plus

Befolkningsbytet

Nytt rekord i utvandring. Siffror visar: Så flyr vi när tredje världen flyttar in.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Ekonominyheter

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0