Trumps Jeursalembesked
Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

Wallström "beklagar djupt" Trumps Jerusalem-beslut

Publicerad 7 december 2017 kl 08.43

Utrikes. Att USA:s president Donald Trump flyttar den amerikanska ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem och dessutom erkänner den omstridda staden som Israels huvudstad, ogillas nu starkt av Sveriges regering. Nu kräver man ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd.

Dela artikeln

– Regeringen beklagar djupt det amerikanska uttalandet om Jerusalem. Jerusalem har givits en särskild rättslig och politisk status av FN, vilken säkerhetsrådet uppmanat världssamfundet att respektera. Uttalandet riskerar att leda till starka reaktioner och ökad instabilitet i en redan orolig region, samt till långvariga strategiska konsekvenser för fredsprocessen, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande.

Wallström påpekar att EU varit tydlig i sin syn på Jerusalem som en separat enhet, och som framtida huvudstad för två stater.

– EU:s utrikesministrar har betonat att EU aldrig erkänt Israels annektering av östra Jerusalem, samt att en varaktig fred kräver att Jerusalems status löses genom förhandlingar, fortsätter hon.

Enligt den svenska utrikesministern kommer det amerikanska uttalandet inte påverka EU:s och Sveriges position rörande Jerusalems så kallade särskilda status. Hon menar också att det är av "största vikt" att alla stater respekterar och värnar denna status.

– Det mångåriga svenska engagemanget för en tvåstatslösning kvarstår. Vi verkar för att Israel och Palestina ska kunna leva sida vid sida i fred och säkerhet. Alla slutstatusfrågor, inklusive Jerusalems status som framtida huvudstad för båda stater, måste lösas genom förhandlingar parterna emellan, och inte genom unilateralt agerande av parterna eller andra, betonar Margot Wallström.

Men anledning av Donald Trumps utspel kommer Sverige nu begära ett extrainsatt möte i FN:s säkerhetsråd.

Enligt Ekot ska Trump inte ens ha ställt några motkrav på Israel.

I år är det 50 år sedan Israel ockuperade östra Jerusalem under sexdagarskriget 1967. 1980 antog Israel en lag som förklarar östra Jerusalem annekterat, alltså att det officiellt blivit en del av Israel. Men annekteringen är inte internationellt erkänd.

Så sent som i december 2016 fastslog FN:s säkerhetsråd i en resolution att Israels bosättningar på palestinsk mark sedan 1967, inklusive östra Jerusalem, saknar laglig giltighet, och utgör "en flagrant kränkning enligt internationell rätt och ett stort hinder för visionen om två stater som bor sida vid sida i fred och säkerhet", skriver FN på sin hemsida.


Nyheter från förstasidan

Mohammed Mohammed häktas för mordet på Mikael i Skärholmen

Tingsrättens beslut. Fyllde 18 bara veckor efter mordet – kan räkna med rejäl straffrabatt.0 

Ekonominyheter

Prognos: Bostadsbyggandet på fortsatt låga nivåer

Tecken på en liten vändning.. "Men vi är långt ifrån de nivåer som behövs."0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Alla känner igen sig i händelsen på Gröna Lund. I kollektivtrafik, badhus, skolor och bibliotek väntas svenskar acceptera dominansbeteende som något naturligt.0 

Hyllades i media som "charmig, vänlig ung man". Domaren trodde han läst fel: "Hur kan något sådant inträffa?"0 Plus

Mer från Utrikes

Kastar in handduken – efter mer än ett halvt sekel. Spekulationer om vem som ska ta över globalistklubben.0 

Statsministerns besked. "Målet är att uppnå en palestinsk stat som är politisk sammanhållen."0 

Efter att arresteringsorder sökts mot Netanyahu. Republikanerna överväger sanktioner mot internationella domstolen.0 

Vetenskap

Färre unga vuxna får antidepressiva. Avbrott i kraftiga ökningen.0 

Tecken på atmosfär runt jordlik planet. Upptäckten med James Webb-teleskopet.0 

Kultur

Trump hotar stämma svenskiransk regissör. Skildras som ond våldtäktsman i ny film.0 

Pojkscouterna blir könsneutrala. Byter namn – efter 114 år.0