Nordea tar avstånd från egen vaccinanalys med nazireferens

Publicerad 25 november 2021 kl 17.14

Inrikes. Storbanken Nordea tar avstånd från sin egen analys, som uttryckte bitsk kritik mot vaccineringen och coronarestriktioner, rapporterar Dagens Industri.

Gilla artikeln på Facebook

Analysen, "Papers please, and how to trade them", publicerades på söndagen på Nordeas hemsida.

Bankens analytiker skrev sarkastiskt om de till synes ändlösa så kallade restriktioner som införs för att förhindra coronaspridning.

”Det brukade heta att det tar två veckor att platta ut kurvan, men på något sätt har det utvecklats till att handla om att fängsla ovaccinerade (eller värre)”, stod det bland annat.

Analytikerna konstaterade också att vaccinet är "uppenbarligen är så pass bra att man behöver tvinga människor att ta det".

I analysen hänvisas också till Nürnbergrättegångarna, som segermakterna i andra världskriget höll mot ledande företrädare för det besegrade Nazityskland.

"Bortsett från lärdomarna från Nürnbergrättegångarna gällande kroppslig integritet, informerade val, inverkan på medborgerliga friheter och så vidare (för vem bryr sig?), så innebär beslut om nedstängningar, vaccintvång, med mera kostnader", stod det i analysen.

Under onsdagen valde Nordea att ta ned analysen från sin hemsida. Den liberale finske riksdagsmannen Mikko Kärnä hade då ifrågasatt "vad i helvete" Nordea höll på med, och uppgav sig på Twitter vara "chockad" över vad banken skrev.

Banken skriver i ett svar till DI att analysen togs ned eftersom den inte speglar bankens "officiella uppfattning". Man har också "inlett en intern översyn av innehållet", skriver Nordea.


Bär på särskild "spök-dna" som saknas hos européer och asiater. Men forskarna vet inte vad det är för apmänniska som afrikanerna blandat sig med.0 Plus

Salivprover visar: Homofobi kan vara naturligt. Åsynen av hånglande män framkallar samma α-amylasnivåer som fluglarver och otäcka maskar, hos heterosexuella män.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Senaste huvudledare

Tidningen mörkar bestialiska brottet. Låter istället våldtäktsmannen posera som "cool" gangster på stämningsfulla bilder i tidningens reportage.0 

Mer från Inrikes

Kultur

Ilskan: "Ace of Base spelar på flyktinghatar-propaganda-gala". Jenny Berggren på tv-gala till stöd för polska gränssoldater.0 

Vänsterregissören om sina homosexuella övergrepp: "Gjorde fel". Staffan Hildebrand ångrar sex med 13-åring.0